Tosty z jajkiem są moim zdaniem najfajniejszą wariacją na temat jajka sadzonego na śniadanie. Przygotowanie jest niezwykle proste, aczkolwiek aby były idealne trzeba nabrać odrobiny wprawy. Same tosty z jajkiem zazwyczaj nie wystarczą żeby się porządnie najeść. Warto podać je na przykład z mieszanką sałat z rukolą, dodać odrobinę sera pleśniowego i ((pierwsze w tym sezonie) rzodkiewki. Całość skropiłem słodkim balsamico. Pycha!
Składniki (dla 2 osób):
- tosty pszenne ziarniste – 4 sztuki
- jajka – 4 sztuki (niezbyt duże)
- niebieski lazur – 100 gram
- rzodkiewki – 8 sztuk
- miks sałat z rukolą – pół paczki
- miód – 1 solidna łyżeczka (miód nie może być zbyt płynny)
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
- ocet balsamiczny – 2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie (25 minut):
1. Od tostów odkrój skórki. Upiecz je w piekarniku do lekkiego zrumienienia (jak ułożysz na kratce nie będą się wyginały. Po upieczeniu wykrój w każdym toście dziurę 3 x 3 cm.
2. W czasie jak tosty się pieką możesz przygotować sałatę. Do gotowej mieszanki dodaj pokrojony ser pleśniowy i rzodkiewki. Sałatę wyłóż na talerz i skrop balsamico (2,5 łyżeczki na porcję). Balsamico: zmieszaj miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, dodaj szczyptę świeżo mielonego pieprzu i soli.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i włóż wyciętego tosta. W środek tosta ostrożnie wbij jajko, tak żeby żółtko trafiło idealnie w dziurkę. Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 minuty. Nie zapomnij lekko posolić z wierzchu i uważaj, żeby żółtko się nie ścięło.
Do sałaty możesz dołożyć świeże pestki dyni lub orzechy włoskie.
Powodzenia i Smacznego!
B.
