Dzisiaj będzie trochę słodko, trochę słono. Mowa o plackach z cukinii. Wyobraź sobie słodziutką cukinię obleczoną puszystym ciastem z delikatnym aromatem natki pietruszki i włoskiego sera. Do gorącego placka dodałem chłodnej, lekko kwaśnej śmietany. Bardzo prosty przepis, a efekt może zadziwić każdego. Smaki pięknie ze sobą grają, a placki bardzo szybko znikają z talerza. Palce lizać! Do dzieła!
Składniki (dla 3 osób):
- cukinia – 2 średnie
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- natka pietruszki – pół pęczka (2 łyżki posiekanej)
- jajka – 2 sztuki
- cebula biała – 0,5 małej
- cebula czerwona – 0,5 małej
- czosnek – 2 duże ząbki
- drobno starty parmezan – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- olej ryżowy – 1-2 łyżki (do smażenia)
Przygotowanie (30 minut):
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. W czasie jak składniki się smażą możesz posiekać natkę pietruszki, rozmieszać w misce 2 jajka, przesiać mąkę do miski i co najważniejsze zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj, aby z cukinii usunąć pestki.
2. Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
3. Placki smaż z obu stron na niedużym ogniu z odrobiną oleju ryżowego. Jeśli przygotowujesz taką ilość, pierwszą porcję możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st.
Placki z cukinii świetnie smakują z odrobiną śmietany!
Powodzenia i Smacznego!
B.





