Placki z cukinii i włoskiego sera

Placki z cukinii

Dzisiaj będzie trochę słodko, trochę słono. Mowa o plackach z cukinii. Wyobraź sobie słodziutką cukinię obleczoną puszystym ciastem z delikatnym aromatem natki pietruszki i włoskiego sera. Do gorącego placka dodałem chłodnej, lekko kwaśnej śmietany. Bardzo prosty przepis, a efekt może zadziwić każdego. Smaki pięknie ze sobą grają, a placki bardzo szybko znikają z talerza. Palce lizać! Do dzieła!

Składniki (dla 3 osób):

  • cukinia – 2 średnie
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • natka pietruszki – pół pęczka (2 łyżki posiekanej)
  • jajka – 2 sztuki
  • cebula biała – 0,5 małej
  • cebula czerwona – 0,5 małej
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • drobno starty parmezan – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej ryżowy – 1-2 łyżki (do smażenia)

Przygotowanie (30 minut):

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. W czasie jak składniki się smażą możesz posiekać natkę pietruszki, rozmieszać w misce 2 jajka, przesiać mąkę do miski i co najważniejsze zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj, aby z cukinii usunąć pestki.

2. Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Placki smaż z obu stron na niedużym ogniu z odrobiną oleju ryżowego. Jeśli przygotowujesz taką ilość, pierwszą porcję możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st.

Placki z cukinii świetnie smakują z odrobiną śmietany!

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Placki z cukinii i włoskiego sera
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *