Dzisiaj przedstawiam przepis mojej wspaniałej Żony – zupę z porów i kilku innych warzyw. Dodatek stanowią przepyszne grzanki z bułki posypane słodką papryką. Zupa z porów może wyjątkowo pozytywnie zaskoczyć. Por po ugotowaniu nieco traci swoją intensywność, a w połączeniu z drobnym dodatkiem innych warzyw tworzy doskonałą całość. Marchewka daje odrobinę słodkości, cebulka delikatnie zaostrza, a ziemniak nadaje odpowiedniej konsystencji. Smak pierwsza klasa! Do dzieła!
Składniki (4 porcje po 250 ml):
- pory – 3 sztuki średnie (wykorzystujemy białą część)
- cebula biała – 1 sztuka średnia
- czosnek – 2 ząbki
- marchewka – 1 sztuka średnia
- ziemniak – 1 sztuka duży
- bulion warzywny lub rosół – 1 litr
- śmietana 18% – 100 ml
- gałka muszkatołowa – 1 łyżka płaska
- sól i pieprz – 1 łyżeczka każdego
- woda dla odpowiedniej konsystencji jeśli zajdzie potrzeba
- masło klarowane – 1 łyżka
- bułka na grzanki – 6 kromek
- papryka mielona słodka – 1 łyżka płaska
Przygotowanie (30 minut):
1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, pora w plasterki. Marchewkę i ziemniaka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę, czosnek i pora zeszklij na maśle. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj wcześniej przygotowane składniki. Gotuj na średnim ogniu, aż składniki zmiękną. Odczekaj aż ugotowane składniki trochę ostygną i przelej zawartość do blendera. Możesz ją również zmiksować mikserem ręcznym, ale będzie to trochę bardziej pracochłonne.
3. Zmiksowaną zawartość przelej z powrotem do garnka (w tym miejscu proponuję zmiksowaną masę przetrzeć przez sito o średnich oczkach, aby stała się aksamitnie gładka) i dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Teraz wystarczy tylko zagotować.
4. W czasie, jak zupa się gotuje, a składniki się łączą, możesz przygotować grzanki. Pokrój kromki bułki w kostkę 1,5 cm, następnie smaż na patelni skrapiając delikatnie oliwą i obsypując słodką papryką do zrumienienia. Nie zostawiaj grzanek na zbyt długo, bo mogą zaczerpnąć wilgoci z powietrza i stać się mało chrupiące.
Zupę podawaj w misce lub głębokim talerzu z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami oraz przyozdobienie z liści pora.
Powodzenia i Smacznego!
B.
