Aromatyczny ryż azjatycki z trawą cytrynową

Aromatyczny ryż azjatycki

Aromatyczny ryż przygotowany na sposób azjatycki jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań orientalnych. Przepis na taki ryż jest niezwykle prosty, jednak będziesz potrzebować kilku bardzo istotnych składników. Ryż basmati jest z natury sypki, jeśli dobrze go przyrządzisz powinien stawiać delikatny opór przy gryzieniu. Dodatek trawy cytrynowej, cebuli oraz świeżego imbiru dodaje kwasowości i delikatnej ostrości. Do tego odrobina czosnku, laska cynamonu i anyż. Mnogość smaków zawartych w tym przepisie jest wprost nie do opisania. Spróbujcie sami!

Składniki (na 2 porcje):

  • ryż basmati – 200 gram
  • oliwa z oliwek do smażenia – 50 ml
  • cebula biała – 1 nieduża sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeży imbir – 4 cm pokrojony w sporą kostkę
  • świeża kurkuma – 2 cm pokrojona w plasterki / kurkuma w proszku – 0,5 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • anyż – 1 sztuka
  • trawa cytrynowa – 1 sztuka
  • cynamon – laska 5 cm
  • pieprz czarny świeżo mielony – 0,5 łyżeczki
  • białe wino – 80 ml
  • woda – do zakrycia ryżu na 2,5 cm

Przygotowanie (30 minut):

1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir pokrój w kostkę o boku 8 mm. Kurkumę jeśli używasz świeżej – w plasterki. Trawę pokrój na kawałki 5 cm.

2. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj resztę przypraw i smaż jeszcze 2 minuty. Do garnka wsyp ryż i smaż kolejne 3 minuty. Zalej całość winem i wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 minuty. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na bok na 20 minut, żeby doszedł.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Aromatyczny ryż azjatycki z trawą cytrynową
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *