Aromatyczne placki z dyni i sałata z sosem sezamowym

Placki z dyni i sałata z sosem sezamowym

Ostatnio robiąc zakupy wypatrzyłem dawno nie widzianą w sklepach dynię. Co prawda była niezbyt duża, ale mimo to postanowiłem ją jakoś wykorzystać. Jakiś czas temu robiłem placki z cukinii, które wyszły bardzo smaczne, więc bez wahania postanowiłem zrobić podobne, jednak tym razem użyłem dyni i zupełnie zmieniłem resztę składników. Lekko słodka dynia okazała się świetną bazą dla smaków orientu. Delikatna nuta kolendry, mięty i curry doskonale przełamała jej słodycz, a kwaśna śmietana z odrobiną cytryny sprawiła, że całość stała się bardzo ciekawym połączeniem. Placki z dyni podałem na miksie sałat z sosem o wybitnie sezamowym smaku. Danie stało się delikatnie słodkie, minimalne kwaśne i odpowiednio orientalne. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

Placki:

  • dynia – 3 szklanki (starta na grubej tarce)
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna (typ 650) – 1 szklanka
  • zielona mięta suszona – 1 łyżeczka
  • pokruszone ziarna kolendry – 0,3 łyżeczki
  • sproszkowane curry – 0,3 łyżeczki
  • sproszkowany imbir – 0,3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej ryżowy – 4 łyżki do smażenia
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki

Sałatka:

  • miks sałat z rukolą
  • ziarna sezamu – 2 łyżeczki
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • majonez – 1 duża łyżeczka
  • ocet ryżowy – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek –  2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Przygotuj ciasto na placki. Dodaj startą dynię,  mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej ryżowy. Placki nakładaj na gorący tłuszcz i smaż na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.

2. Podczas smażenia placków wyłóż na talerze sałatę i przygotuj do niej sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu sezamowego i skrop nim sałatę.

3. Placki koniecznie osusz z tłuszczu na papierze – sam placek nie chłonie dużej ilości tłuszczu.

Placki wyłóż na przygotowaną wcześniej sałatę, dodaj na nie po łyżce kwaśnej śmietany rozmieszanej z sokiem z cytryny i posyp ziarnami sezamu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Aromatyczne placki z dyni i sałata z sosem sezamowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *