Curry z kurczakiem to chyba najpopularniejsze danie kuchni azjatyckiej. Jest aromatyczne, szybkie w przyrządzeniu. Nie znam osoby, która nie zjadłaby curry ze smakiem. Cały przepis opiera się na mleku kokosowym i kilku bardzo ważnych przyprawach. Słodycz mleka kokosowego przełamana jest ostrą papryczką pepperoni, słodką papryką, cebulą oraz dodatkiem kolendry i czosnku. Tak powstaje sos. Kurczaka jednak trzeba przygotować odpowiednio wcześniej, należy go zamarynować w przyprawach i odrobinie octu, aby był kruchy. Do dzieła!
Składniki (6 dużych porcji):
- piersi kurczaka – 1,4 kg
- papryczka pepperoni – 4 sztuki (2 zielone i 2 czerwone koniecznie bez pestek)
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- ziarna kolendry – 0,3 łyżeczki
- musztarda sarepska – 1 duża łyżeczka
- curry – 1 duża łyżka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- ocet ryżowy – 6 łyżeczek
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- trawa cytrynowa – 1 sztuka
- mleko kokosowe – 2,5 puszki
- cebula – 1 średnia sztuka
- czosnek – 2 duże ząbki
- papryka czerwona – 1 duża sztuka
- sól – szczypta
- masło klarowane – 2 łyżki
- świeża kolendra – 3 łyżki
- do podania aromatyczny ryż azjatycki z tego przepisu (przygotuj 400 gram)
Przygotowanie (50 minut – przy mniejszej porcji 30):
1. Kurczaka oczyść, pokrój w medaliony (pod kątem), następnie w mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę. Zmieszaj kmin rzymski, uprażone i roztarte ziarna kolendry, musztardę, curry, imbir, ocet, 1 zieloną i 1 czerwoną papryczkę (drobno pokrojone) oraz dużą szczyptę soli. Kurczaka dokładnie wymieszaj z marynatą i odstaw na 2 godziny do lodówki.
2. Cebulę pokrój w kostkę, pozostałe papryczki w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę, trawę cytrynową w centymetrowe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i na dużym ogniu usmaż cebulę z czosnkiem, dodaj paprykę ostre papryczki i trawę cytrynową. Usmażone składniki przełóż do dużego garnka, dodaj imbir oraz kolendrę i zalej mlekiem kokosowym (mleko powinno mieć stałą konsystencję, w przeciwnym razie niezbędne będzie dłuższe zredukowanie sosu lub jego zagęszczenie). Sos gotuj na średnim ogniu 15 minut (aż uzyska kremową konsystencję). Sos dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach. W międzyczasie mięso obsmaż partiami na dużym ogniu z dodatkiem masła klarowanego i dodaj do sosu. Duś na średnim ogniu przez 25 minut.
Kurczak curry świetnie będzie smakował z aromatycznym ryżem azjatyckim. Danie możesz przyozdobić liśćmi kolendry i ziarnami sezamu.
Powodzenia i Smacznego!
B.





