Jajecznica z suszonymi pomidorami i polędwicą bretońską

Jajecznica z suszonymi pomidorami i polędwicą bretońską

Tydzień bez jajek w jakiejkolwiek postaci to tydzień stracony. Tym razem jajecznica inna niż znacie. Delikatne jajka przyrządziłem z odrobiną zeszklonej na maśle cebuli. Do tego wolno dojrzewająca polędwica bretońska o niebanalnym, dość intensywnym smaku. Całość przełamana słodyczą suszonych pomidorów i dodatkiem sporej ilość natki pietruszki. Przepyszne śniadanie! Do dzieła!

Składniki (dla 3 osób):

  • jajka – 8 sztuk
  • polędwica bretońska – 150 gram
  • pomidory suszone – 3 łyżki
  • cebula – 1 sztuka mała
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • parmezan – 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie (20 minut):

1. Najpierw przygotuj składniki. Plastry polędwicy i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w drobną kostkę, natkę lekko posiekaj, parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj cebulę i pomidory. Po dwóch minutach dodaj pokrojoną polędwicę. Smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj natkę, parmezan, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozmieszane jajka i dokładnie wymieszaj.

Jajecznica gotowa, Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Jajecznica z suszonymi pomidorami i polędwicą bretońską
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *