Tydzień bez jajek w jakiejkolwiek postaci to tydzień stracony. Tym razem jajecznica inna niż znacie. Delikatne jajka przyrządziłem z odrobiną zeszklonej na maśle cebuli. Do tego wolno dojrzewająca polędwica bretońska o niebanalnym, dość intensywnym smaku. Całość przełamana słodyczą suszonych pomidorów i dodatkiem sporej ilość natki pietruszki. Przepyszne śniadanie! Do dzieła!
Składniki (dla 3 osób):
- jajka – 8 sztuk
- polędwica bretońska – 150 gram
- pomidory suszone – 3 łyżki
- cebula – 1 sztuka mała
- natka pietruszki – 3 łyżki
- parmezan – 3 łyżki
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie (20 minut):
1. Najpierw przygotuj składniki. Plastry polędwicy i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w drobną kostkę, natkę lekko posiekaj, parmezan zetrzyj na drobnej tarce.
2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła klarowanego, dodaj cebulę i pomidory. Po dwóch minutach dodaj pokrojoną polędwicę. Smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj natkę, parmezan, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozmieszane jajka i dokładnie wymieszaj.
Jajecznica gotowa, Smacznego!
B.
