Meksykańskie enchilladas z kurczakiem i salsą pomidorową

Meksykańskie enchilladas z kurczakiem i salsą pomidorową

Enchilladas to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej. Można je przygotować z rozmaitym nadzieniem. Dzisiaj wersja podstawowa – enchilladas z kurczakiem. Tortille napełniłem rozdrobnionym, grillowanym kurczakiem z dodatkiem pikantnej salsy przyprawionej kolendrą. Pełni smaku dopełnił ser cheddar i wyraźnie cytrusowa nuta, którą nadaje sok z limonki. Tak przygotowane tortille zapiekłem z dodatkiem salsy połączonej z niewielką ilością śmietany. Dla przełamania pikanterii podałem delikatny sos na bazie jogurtu. Danie nie jest skomplikowane, jednak jego upieczenie zajmuje około 45 minut. Efekt końcowy zdecydowanie wart jest oczekiwania. Do dzieła!

salsa:

  • pomidory krojone z chilli – 1 kartonik 390 gram
  • świeża kolendra – 3 łyżki
  • papryczka pepperoni – 0,25 sztuki dużej
  • cebula dymka – 1 sztuka duża (tylko biała część)
  • sok z limonki – 0,5 sztuki
  • śmietana 12% – 2 łyżki duże

enchilladas:

  • piersi kurczaka – 570 gram
  • ocet winny – 2 łyżki
  • olej sezamowy – 3 łyżeczki
  • ser cheddar – 5 łyżek + 3 łyżki
  • śmietana 12% – 2 łyżki
  • przygotowana salsa – 4 łyżki
  • placki tortilla – 6 sztuk
  • czerwona cebula – 1 sztuka mała
  • ziarna sezamu – 1 łyżka

sos:

  • śmietana 12% – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • kolendra – 1 łyżka
  • papryczka pepperoni – 0,25 sztuki
  • sól, pieprz – szczypta do smaku

Przygotowanie (30 min + 45 min pieczenia):

1. Przygotuj salsę: kolendrę posiekaj, czosnek, dymkę i papryczkę pepperoni pokrój w drobną kostkę. Połącz wszystkie składniki salsy pomidorowej i odstaw na bok (na tym etapie nie dodajemy jedynie śmietany).

2. Piersi kurczaka oczyść i zamarynuj w occie winnym, oleju sezamowym i odrobinie soli. Odstaw na minimum 15 minut. Następnie obsmaż kurczaka na dużym ogniu z dodatkiem odrobiny oleju. Poczekaj aż piersi przestygną i pokrój je w niewielką kostkę. Połącz kurczaka z 5 łyżkami sera, salsą i śmietaną. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowane nadzienie zawiń w placki tortilli.

3. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotowane enchilladas wstaw do naczynia żaroodpornego i polej resztą salsy z domieszką 2 łyżek śmietany. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie posyp resztą sera i zapiekaj bez przykrycia przez 10-15 minut.

4. W międzyczasie zmieszaj składniki sosu.

Upieczone enchilladas z kurczakiem najlepiej podaj gorące z dodatkiem delikatnego, białego sosu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Meksykańskie enchilladas z kurczakiem i salsą pomidorową
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *