Jajka zapiekane w kokilkach z szynką prosciutto, pesto i oliwkami

Jajka zapiekane w kokilkach z szynką prosciutto, pesto i oliwkami

Tym razem inna wersja śniadaniowych jajek – jajka zapiekane w kokilkach z szynką prosciutto, pesto i oliwkami. Szynka nadaje daniu lekko słonego smaku, który jest dopełniony pesto z bazylii oraz czarnymi oliwkami. Całość wzbogaca dodatek szczypiorku i odrobina sera cheddar. Jest to świetny pomysł na szybkie śniadanie, które będzie idealnym początkiem dnia.

Składniki (dla 2 osób):

  • jajka – 4 sztuki
  • szynka prosciutto – 8 plasterków
  • czarne oliwki – 8 sztuk
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • ser cheddar – 2 łyżki (tarty na drobnej tarce)
  • pesto z bazylii – 4 łyżeczki

Przygotowanie (25 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W kokilkach ułóż po 2 plasterki szynki (na krzyż). Wstaw kokilki do piekarnika na 3-5 minut, żeby szynka się podpiekła.

2. Szczypiorek i oliwki pokrój w plasterki. Ser cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

3. Do kokilek z podpieczonym prosciutto włóż resztę składników, a na wierzch ostrożnie wbij jajko. Piecz do momentu, aż białko się zetnie – 10 minut będzie ok.

Zapiekane jajka podawaj ze świeżą bagietką lub ciabattą.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Jajka zapiekane w kokilkach z szynką prosciutto, pesto i oliwkami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *