Owsianka z bananem, makaronem ryżowym i wiórkami kokosowymi

Owsianka z bananami mlekiem kokosowym

Tym razem pomysł na bardzo szybkie śniadanie lub wyśmienity deser. Mowa o owsiance z bananem, makaronem ryżowym i wiórkami kokosowymi. Jest to niebanalne połączenie smaków. Płatki kokosowe z mlekiem i sezamem dają nam fantastyczną azjatycką podstawę. Do tego płatki owsiane, które wcale nie dominują w daniu, ale jedynie stanowią zagęszczacz. Dodatek odrobiny ziaren sezamu tworzy niepowtarzalny dodatek, a użycie makaronu ryżowego niesamowicie zmienia konsystencję całości. Na koniec banan pokrojony w półksiężyce sprawia, że nasz deser nabiera delikatnej słodyczy. Nie mogło zabraknąć też miodu – tutaj uważaj żeby nie przesłodzić. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt jest wprost oszałamiający! Do dzieła!

Składniki (na 2 porcje śniadaniowe lub 4 deserowe):

  • mleko 2% – 1,5 szklanki
  • płatki owsiane błyskawiczne – 6 łyżek
  • makaron ryżowy – 1 garść
  • banan – 2 sztuki
  • jagody goji – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • sezam – 2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżeczki

Przygotowanie (10 minut):

1. Mleko wstaw na średni ogień do zagotowania. Dodaj do niego makaron ryżowy, i wiórki kokosowe. Poczekaj aż zacznie się gotować. Banana pokrój w półksiężyce.

2. Do gotującego się mleka dodaj płatki owsiane i gotuj jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj banany i jagody goji. Wymieszaj.

Podawaj polane miodem i posypane ziarnami sezamu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Owsianka z bananem, makaronem ryżowym i wiórkami kokosowymi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *