Tym razem pomysł na bardzo szybkie śniadanie lub wyśmienity deser. Mowa o owsiance z bananem, makaronem ryżowym i wiórkami kokosowymi. Jest to niebanalne połączenie smaków. Płatki kokosowe z mlekiem i sezamem dają nam fantastyczną azjatycką podstawę. Do tego płatki owsiane, które wcale nie dominują w daniu, ale jedynie stanowią zagęszczacz. Dodatek odrobiny ziaren sezamu tworzy niepowtarzalny dodatek, a użycie makaronu ryżowego niesamowicie zmienia konsystencję całości. Na koniec banan pokrojony w półksiężyce sprawia, że nasz deser nabiera delikatnej słodyczy. Nie mogło zabraknąć też miodu – tutaj uważaj żeby nie przesłodzić. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt jest wprost oszałamiający! Do dzieła!
Składniki (na 2 porcje śniadaniowe lub 4 deserowe):
- mleko 2% – 1,5 szklanki
- płatki owsiane błyskawiczne – 6 łyżek
- makaron ryżowy – 1 garść
- banan – 2 sztuki
- jagody goji – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
- sezam – 2 łyżeczki
- miód – 2 łyżeczki
Przygotowanie (10 minut):
1. Mleko wstaw na średni ogień do zagotowania. Dodaj do niego makaron ryżowy, i wiórki kokosowe. Poczekaj aż zacznie się gotować. Banana pokrój w półksiężyce.
2. Do gotującego się mleka dodaj płatki owsiane i gotuj jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj banany i jagody goji. Wymieszaj.
Podawaj polane miodem i posypane ziarnami sezamu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
