Jajka zapiekane w cieście francuskim z pesto, oliwkami i prosciutto

Jajka zapiekane w cieście francuskim z pesto, oliwkami i prosciutto

Tak jak obiecałem podrzucam inspirację na mniej typowe wielkanocne danie. Jajka zapiekane w cieście francuskim z dodatkiem pesto, szynki prosciutto crudo, czarnych oliwek i włoskiego sera. Połączyły się różne smaki: słodki, słony. Jednak najwyraźniej czuć obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka. Gorąco polecam nawet tym, którzy mają bardzo mało czasu na przygotowanie dodatkowej potrawy – to tylko 15 minut! Do dzieła!

Składniki (na 10 sztuk):

  • ugotowane jajka – 5 sztuk
  • ciasto francuskie – 10 płatów o boku 10 cm
  • pesto z bazylii – 10 łyżek
  • czarne oliwki – 15 sztuk
  • szczypiorek – 4 łyżki
  • szynka prosciutto – 4 plastry
  • twardy włoski ser – 15 łyżeczek

Przygotowanie (15 minut + 20 minut pieczenia):

1. Jajka ugotuj na twardo, każde przekrój na pół. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty o boku 10 cm. Oliwki i szczypiorek pokrój w plasterki.

2. Na każdy płat ciasta francuskiego nałóż łyżkę pesto, kilka kawałków oliwek i szczypiorku, dodaj też starty na drobnej tarce ser. Na wierzch połóż połówkę jajka, płaską częścią do dołu. Na samej górze ułóż kawałek szynki prosciutto. Ciasto zawijaj w koszyczki składając jego narożniki ku górze, dokładnie zaklej.

3. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj na ciepło.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Jajka zapiekane w cieście francuskim z pesto, oliwkami i prosciutto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *