Tak jak obiecałem podrzucam inspirację na mniej typowe wielkanocne danie. Jajka zapiekane w cieście francuskim z dodatkiem pesto, szynki prosciutto crudo, czarnych oliwek i włoskiego sera. Połączyły się różne smaki: słodki, słony. Jednak najwyraźniej czuć obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka. Gorąco polecam nawet tym, którzy mają bardzo mało czasu na przygotowanie dodatkowej potrawy – to tylko 15 minut! Do dzieła!
Składniki (na 10 sztuk):
- ugotowane jajka – 5 sztuk
- ciasto francuskie – 10 płatów o boku 10 cm
- pesto z bazylii – 10 łyżek
- czarne oliwki – 15 sztuk
- szczypiorek – 4 łyżki
- szynka prosciutto – 4 plastry
- twardy włoski ser – 15 łyżeczek
Przygotowanie (15 minut + 20 minut pieczenia):
1. Jajka ugotuj na twardo, każde przekrój na pół. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty o boku 10 cm. Oliwki i szczypiorek pokrój w plasterki.
2. Na każdy płat ciasta francuskiego nałóż łyżkę pesto, kilka kawałków oliwek i szczypiorku, dodaj też starty na drobnej tarce ser. Na wierzch połóż połówkę jajka, płaską częścią do dołu. Na samej górze ułóż kawałek szynki prosciutto. Ciasto zawijaj w koszyczki składając jego narożniki ku górze, dokładnie zaklej.
3. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj na ciepło.
Powodzenia i Smacznego!
B.
