Szparagi zapiekane z prosciutto, pod sosem beszamel

Szparagi zapiekane z prosciutto, pod sosem beszamel

Szparagi zapiekane z szynką prosciutto to niewątpliwie klasyka sama w sobie. Jeśli dodamy do nich najbardziej pasujący sos, jaki znam, podstawowy beszamel, uzyskamy nieziemskie połączenie. Już taka kombinacja jest świetna. Mimo to postanowiłem dodać jeszcze jajko sadzone oprószone odrobiną szczypiorku. Wyszedł wspaniały, wiosenny obiad, w którym odnajdziesz pełnię smaków. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • zielone szparagi – 10 sztuk
  • szynka prosciutto – 10 plasterków
  • limonka – 0,25 sztuki
  • jajka – 4 sztuki
  • szczypiorek – 8 witek
  • mleko – 1,25 szklanki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie (30 minut):

1. Od szparagów odkrój dolną, twardą część (około 3 cm – jest to najbardziej łykowata część). Następnie obierz dolne 3/4 szparagów (wystarczy zdjąć bardzo cienką warstwę). Oczywiście jeśli szparagi są bardzo świeże to nie trzeba ich obierać, ani obcinać końcówek. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Szparagi gotuj we wrzątku (nie zanurzając ich kwiatostanów) przez około 4 minuty, aż lekko zmiękną.

2. Zawiń każdy szparag w plasterek szynki, ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą i sokiem z limonki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 13 minut. Gdy zaczynają skwierczeć, znaczy że są gotowe.

3. Podczas gdy szparagi się pieką przygotuj sos beszamel. W garnku (niezależnie ile sosu robisz zawsze używaj głębokiego, żeby nie chlapało na boki) roztop łyżkę masła. Gdy zacznie skwierczeć dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Przesmaż mąkę razem z masłem 2 minuty. Następnie, małymi porcjami dodawaj mleko, cały czas mieszając. Zagotuj sos i zmniejsz do minimum, cały czas mieszaj, aż się zagęści. Sos beszamel dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

4. Na patelni usmaż jajka sadzone. Ja najbardziej lubię rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do minimum i wbić jajko. Gwarantuje to, że jajko będzie miało płynne żółtko, całe białko się zetnie i dodatkowo nie będzie przypalone od spodu. Nie zapomnij doprawić solą i pieprzem.

Na talerz wylej warstwę sosu beszamel. Ułóż na nim upieczone w szynce prosciutto szparagi. Na wierzch ułóż jajka, posyp je posiekanym szczypiorkiem. Wiosenny obiad ze szparagów gotowy.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Szparagi zapiekane z prosciutto, pod sosem beszamel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *