Ostatnio dosyć mocno inspiruje mnie kuchnia meksykańska. Tym razem przyszedł mi do głowy pomysł na łososia zapiekanego pod salsą pomidorową z dodatkiem musztardy. Podstawą takiej salsy są pomidory krojone z dodatkiem chilli, blanszowana cebula i czosnek, sok z limonki i musztarda. Taki dobór składników gwarantuje odpowiednią pikanterię, słodycz i delikatną kwasowość. Jako zielony dodatek wybrałem szparagi, jednak to wyłącznie dodatek i nie stanowi najistotniejszej części dania. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- świeży łosoś – 300 gram (2 filety razem ze skórą)
- pomidory krojone z dodatkiem chilli – 200 gram
- cebula – 0,5 średniej lub małej sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- sok z limonki – 0,4 sztuki
- musztarda sarepska lub dijon – 2 duże łyżeczki
- szparagi 10 sztuk
Przygotowanie (35 minut):
1. Przygotuj salsę pomidorowo – musztardową. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Blanszuj na patelni kilka minut i przełóż do miski. Dodaj krojone pomidory, sok z limonki, musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
2. Łososia umyj, oczyść i osusz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Każdy kawałek ryby lekko posól i popieprz. Na tak przygotowane filety wyłóż przygotowaną salsę (jedynie na wierzch). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 13 – 15 minut.
3. Szparagi oczyść i obgotuj w osolonej wodzie.
Łososia wyłóż na talerz. Podawaj koniecznie z ćwiartką limonki lub cytryny.Jako dodatek polecam ryż.
Powodzenia i Smacznego!
B.
