Słodkie gofry śniadaniowe – puszyste i chrupiące ciasto na gofry

ciasto na gofry

W sieci znalazłem wiele przepisów na ciasto na gofry, jednak jeśli nie posiadasz bardzo dobrej gofrownicy ich przygotowanie może przysporzyć wiele problemów. Po 5 próbach udało mi się uzyskać pożądany efekt. Jak zwykle rozchodzi się o odpowiednie proporcje składników. Ciasto na gofry musi być przede wszystkim puszyste i chrupiące. Ponadto musi być delikatnie słodkie. Przepis jest dziecinnie prosty, a jego wykonanie zajmuje kilkanaście minut i domowe gofry gotowe. Do dzieła!

Składniki (na 10 gofrów):

  • mleko – 2 szklanki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • żółtka jajek – 2 sztuki
  • białka jajek – 4 sztuki
  • cukier puder – 4 średnie łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej roślinny lub rozpuszczone masło – 0,25 szklanki
  • sól – szczypta

Przygotowanie (20 minut):

1. Wszystkie składniki ciasta na gofry oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz obie masy.

2. Rozgrzej gofrownicę i wlej do niej przygotowane ciasto.

Gofry możesz podawać z rozmaitymi składnikami. W szczególności polecam owoce.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Słodkie gofry śniadaniowe - puszyste i chrupiące ciasto na gofry
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *