Domowy kebab z kurczakiem

Domowy kebab z kurczakiem

Kiedyś dość dużo jadłem na mieście. Będąc w ciągłym pośpiechu najczęściej trafiał mi się kebab. Nie twierdzę, że takie jedzenie nie jest smaczne, jednak nie umywa się do tego, które możemy przygotować samodzielnie. Zatem jak zrobić kebab w domowym zaciszu? Odpowiedź jest bardzo prosta! Będziemy potrzebowali kilka podstawowych składników. Po pierwsze piersi kurczaka, które trzeba dość mocno przyprawić. Nie może zabraknąć też warzyw. Przydadzą się: kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor, papryka, cebula. Dodatkowo warto dodać ser feta i sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Jeśli ktoś chce uzyskać ostrzejszy smak, może użyć pasty z papryczek chilli. Najważniejszym składnikiem domowego kebabu jest pita. Możemy ją wykonać sami, jednak jest to dosyć pracochłonne. Ja tym razem wybrałem gotową pitę, którą trzeba było przez chwilę podgrzać i nadawała się do jedzenia. Do dzieła!

Składniki (dla 4 osób):

  • chleb pita – 4 sztuki
  • piersi kurczaka – 400 gram
  • czosnek – 5 ząbków
  • rozmaryn – 0,5 łyżeczki
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • oregano – 1 łyżeczka
  • nasiona kozieradki – 0,5 łyżeczki
  • kolendra ziarna – 0,5 łyżeczki
  • musztarda sarepska – 2 łyżeczki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • chilli – 0,5 łyżeczki
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej – 3 łyżki
  • kapusta pekińska – 0,25 sztuki
  • pomarańczowa lub żółta papryka – 0,5 małej
  • zielony ogórek – 0,5 długiego
  • ser feta – 100 gram
  • cebula biała lub czerwona – 0,5 średniej
  • pomidor – 1 sztuka
  • żółty ser – 8 niewielkich plasterków
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • jogurt grecki – 200 gram
  • sok z cytryny – 4 łyżeczki

Przygotowanie (30 minut)

1. Najpierw przygotuj mięso. Piersi kurczaka pokrój w długie paski. Wymieszaj je z przyprawami i dolej olej i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.

2. Podczas gdy mięso się marynuje przygotuj resztę składników. Kapustę pokrój w paski, cebulę w plasterki, fetę w kostkę, pomidory i ogórka w plastry.

3. Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj posiekaną natkę pietruszki i 3 ząbki czosnku, dolej też cytrynę, przypraw solą i pieprzem.

4. Piersi kurczaka usmaż na patelni na dużym ogniu. Nie bój się ich trochę przypalić, a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Następnie pokrój je w plastry.

5. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub grillu, aż zmiękną. Włóż do środka żółty ser i dodaj połowę kurczaka. Podgrzej jeszcze chwilę pod grillem. Dodaj resztę składników i sos.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Domowy kebab z kurczakiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *