Kiedyś dość dużo jadłem na mieście. Będąc w ciągłym pośpiechu najczęściej trafiał mi się kebab. Nie twierdzę, że takie jedzenie nie jest smaczne, jednak nie umywa się do tego, które możemy przygotować samodzielnie. Zatem jak zrobić kebab w domowym zaciszu? Odpowiedź jest bardzo prosta! Będziemy potrzebowali kilka podstawowych składników. Po pierwsze piersi kurczaka, które trzeba dość mocno przyprawić. Nie może zabraknąć też warzyw. Przydadzą się: kapusta pekińska, zielony ogórek, pomidor, papryka, cebula. Dodatkowo warto dodać ser feta i sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Jeśli ktoś chce uzyskać ostrzejszy smak, może użyć pasty z papryczek chilli. Najważniejszym składnikiem domowego kebabu jest pita. Możemy ją wykonać sami, jednak jest to dosyć pracochłonne. Ja tym razem wybrałem gotową pitę, którą trzeba było przez chwilę podgrzać i nadawała się do jedzenia. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- chleb pita – 4 sztuki
- piersi kurczaka – 400 gram
- czosnek – 5 ząbków
- rozmaryn – 0,5 łyżeczki
- tymianek – 1 łyżeczka
- oregano – 1 łyżeczka
- nasiona kozieradki – 0,5 łyżeczki
- kolendra ziarna – 0,5 łyżeczki
- musztarda sarepska – 2 łyżeczki
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- chilli – 0,5 łyżeczki
- sól
- czarny pieprz
- olej – 3 łyżki
- kapusta pekińska – 0,25 sztuki
- pomarańczowa lub żółta papryka – 0,5 małej
- zielony ogórek – 0,5 długiego
- ser feta – 100 gram
- cebula biała lub czerwona – 0,5 średniej
- pomidor – 1 sztuka
- żółty ser – 8 niewielkich plasterków
- natka pietruszki – 3 łyżki
- jogurt grecki – 200 gram
- sok z cytryny – 4 łyżeczki
Przygotowanie (30 minut)
1. Najpierw przygotuj mięso. Piersi kurczaka pokrój w długie paski. Wymieszaj je z przyprawami i dolej olej i wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Podczas gdy mięso się marynuje przygotuj resztę składników. Kapustę pokrój w paski, cebulę w plasterki, fetę w kostkę, pomidory i ogórka w plastry.
3. Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj posiekaną natkę pietruszki i 3 ząbki czosnku, dolej też cytrynę, przypraw solą i pieprzem.
4. Piersi kurczaka usmaż na patelni na dużym ogniu. Nie bój się ich trochę przypalić, a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Następnie pokrój je w plastry.
5. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub grillu, aż zmiękną. Włóż do środka żółty ser i dodaj połowę kurczaka. Podgrzej jeszcze chwilę pod grillem. Dodaj resztę składników i sos.
Powodzenia i Smacznego!
B.
