Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serem brie

Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serem brie

Niezwykle szybkie i przepyszne, słodkie śniadanie. Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serem brie. To połączenie może nieco zaskakiwać, ale gwarantuję że smakuje perfekcyjnie. Tost obtoczony w jajku z cynamonem idealnie gra ze słodyczą gruszki. Całość przełamuje delikatny i kremowy ser brie. Bardzo szybko i przede wszystkim niebiańsko smacznie! Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • gruszki – 4 sztuki małe
  • ser brie – 125 gram (trójkątny)
  • masło – 2 łyżki
  • cukier brązowy – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 1 łyżka
  • tost pszenny – 8 sztuk
  • jajko – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka duża
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta

Przygotowanie (20 minut):

1. Jajka zmiksuj z cynamonem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, gdy się roztopi posyp łyżeczką cukru. Na patelnię ułóż pocięte w 4 mm plasterki gruszki i smaż przez 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Przed przełożeniem gruszek na drugą stronę, posyp je drugą łyżeczką brązowego cukru. Gruszki powinny być miękkie i zrumienione, przy jednoczesnym zachowaniu ich konsystencji.

2. Na tosta wyłóż plastry sera brie, na wierzch połóż karmelizowane gruszki. Przykryj górnym tostem. Tak przygotowaną kanapkę obtocz z obu stron w przygotowanym jajku z cynamonem. Smaż na maśle po 2,5 minuty z każdej strony.

Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serkiem brie najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możesz dodać też karmel z dodatkiem mięty z tego przepisu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serem brie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *