Niezwykle szybkie i przepyszne, słodkie śniadanie. Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serem brie. To połączenie może nieco zaskakiwać, ale gwarantuję że smakuje perfekcyjnie. Tost obtoczony w jajku z cynamonem idealnie gra ze słodyczą gruszki. Całość przełamuje delikatny i kremowy ser brie. Bardzo szybko i przede wszystkim niebiańsko smacznie! Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- gruszki – 4 sztuki małe
- ser brie – 125 gram (trójkątny)
- masło – 2 łyżki
- cukier brązowy – 2 łyżeczki
- cukier puder – 1 łyżka
- tost pszenny – 8 sztuk
- jajko – 2 sztuki
- cynamon – 1 łyżeczka duża
- gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
Przygotowanie (20 minut):
1. Jajka zmiksuj z cynamonem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, gdy się roztopi posyp łyżeczką cukru. Na patelnię ułóż pocięte w 4 mm plasterki gruszki i smaż przez 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Przed przełożeniem gruszek na drugą stronę, posyp je drugą łyżeczką brązowego cukru. Gruszki powinny być miękkie i zrumienione, przy jednoczesnym zachowaniu ich konsystencji.
2. Na tosta wyłóż plastry sera brie, na wierzch połóż karmelizowane gruszki. Przykryj górnym tostem. Tak przygotowaną kanapkę obtocz z obu stron w przygotowanym jajku z cynamonem. Smaż na maśle po 2,5 minuty z każdej strony.
Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką i serkiem brie najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Możesz dodać też karmel z dodatkiem mięty z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
