Złocisty karmel z miętą

karmel z miętą

Karmel możemy wykonać w bardzo prosty sposób samodzielnie. Nie jest to nic trudnego. Domowy karmel stanowi świetny dodatek do słodkich dań i deserów. Nie jest on wyłącznie ozdobą, ponieważ jego smak przyprawia o zawrót głowy. Postanowiłem zrobić słodki karmel z dodatkiem świeżej mięty. Słodycz przełamana jest bardzo charakterystyczną nutą lekko gorzkawej mięty. Do dzieła!

Składniki:

  • cukier – 1 szklanka
  • sok z cytryny – 0,4 cytryny
  • świeża mięta – 6 listków (1 pełna łyżka)

Przygotowanie (10 minut):

1. Do garnka wsyp cały cukier, na wierzch wlej sok z cytryny. Karmel musi się rozpuszczać na małym ogniu. Najważniejsze jest żeby go nie mieszać.

2. Gdy karmel się rozpuści wylej zawartość garnka na papier do pieczenia i rozprowadź go równomiernie przechylając papier. Posyp z wierzchu świeżą miętą i odczekaj chwilę aż zastygnie.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Złocisty karmel z miętą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *