Karmel możemy wykonać w bardzo prosty sposób samodzielnie. Nie jest to nic trudnego. Domowy karmel stanowi świetny dodatek do słodkich dań i deserów. Nie jest on wyłącznie ozdobą, ponieważ jego smak przyprawia o zawrót głowy. Postanowiłem zrobić słodki karmel z dodatkiem świeżej mięty. Słodycz przełamana jest bardzo charakterystyczną nutą lekko gorzkawej mięty. Do dzieła!
Składniki:
- cukier – 1 szklanka
- sok z cytryny – 0,4 cytryny
- świeża mięta – 6 listków (1 pełna łyżka)
Przygotowanie (10 minut):
1. Do garnka wsyp cały cukier, na wierzch wlej sok z cytryny. Karmel musi się rozpuszczać na małym ogniu. Najważniejsze jest żeby go nie mieszać.
2. Gdy karmel się rozpuści wylej zawartość garnka na papier do pieczenia i rozprowadź go równomiernie przechylając papier. Posyp z wierzchu świeżą miętą i odczekaj chwilę aż zastygnie.
Powodzenia i Smacznego!
B.
