Na ponury, deszczowy poranek nie ma nic lepszego niż bardzo słodkie śniadanie. Dzisiaj mój wybór padł na tosty francuskie z żurawiną i serkiem philadelphia. Połączenie smaków jest dość ciekawe. Słodycz żurawiny delikatnie przełamuje słoność kremowego serka z dodatkiem sosu pomarańczowo żurawinowego. Całości dopełnia niewielka ilość posiekanej świeżej mięty. Warto zauważyć, że takie śniadanie opiera się jedynie na naturalnych, występujących w owocach cukrach. Bardzo słodkie śniadanie i przy tym nieskomplikowane. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- pieczywo tostowe pszenne – 8 kromek
- serek philadelphia – 125 gram
- suszona żurawina – 4,5 łyżki
- śmietana 36% – 2 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- cynamon – 1 pełna łyżeczka
- cukier puder – 1 pełna łyżeczka
- sok z pomarańczy – 1 średnia pomarańcza
- mięta – 4 listki (1 duża łyżeczka)
- gorzka czekolada – 3 kostki
Przygotowanie (30 minut):
1. Zacznij od sosu pomarańczowo żurawinowego. Wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go do małego rondelka. Dodaj 1,5 łyżki suszonej żurawiny i dokładnie zmiksuj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
2. Teraz czas na sos do maczania tostów. Do wysokiego naczynia wbij 2 jajka, dodaj cynamon, śmietanę i cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj.
3. Serek philadelphia zmieszaj z 2 łyżkami przygotowanego sosu, dodaj 3 łyżki suszonej żurawiny i posiekaną świeżą miętę. Wszystko posyp drobno posiekaną gorzką czekoladą i dokładnie wymieszaj.
4. Dolny tost posmaruj przygotowanym nadzieniem. Przykryj górną kromką i całość zanurz z obu stron w sosie do maczania tostów. Tak przygotowanego tosta smaż na maśle klarowanym na średnim ogniu, aż się zrumieni.
Tosty francuskie z żurawiną podawaj delikatnie oprószone cukrem pudrem i tartą czekoladą. Dla dekoracji i jako dodatek zmieniający smak mogą posłużyć świeża mięta, ćwiartka pomarańczy lub słodki karmel z dodatkiem mięty z tego przepisu.
Powodzenia i Smacznego!
B.





