Przepis na pieczone avocado jest niezwykle prosty. Jest to wyśmienity pomysł na przekąskę lub danie na imprezę typu finger food. Potrawa ta nie tylko jest smaczna, ale również mało kaloryczna. Zawiera wiele witamin i doskonale nada się dla osób na diecie. Aksamitne avocado jest przełamane słonym serem feta. Wyrazistego posmaku nadaje też szynka sarmacka. Daje ona wyraźnie podwędzony posmak. Avocado świetnie się komponuje z kwaśnymi składnikami. Użyłem limonki. Niezastąpionym dodatkiem są czarne oliwki. Danie to można podać na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Tym razem przepis na wersję pieczoną. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- avocado – 2 szt mocno dojrzałe
- feta – 50 gram (im bardziej kremowy tym lepiej)
- szynka sarmacka – 5 plasterków
- oliwki czarne – 7 sztuk
- sok z limonki – 2 łyżeczki
- pieprz czarny świeżo mielony – 0,7 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie (10+15 minut):
1. Szynkę sarmacką pokrój w drobną kostkę i odetnij zbędny tłuszcz. Oliwki pokrój w niewielką kostkę. Avocado przekrój na pół i wyjmij z niego pestkę. Najłatwiej przekręcić obie połówki względem siebie. Wtedy pestka będzie zaczepiona tylko w jednej z nich. Wbij w pestkę ostrze noża i również przekręć. To najlepszy sposób na pozbycie się pestki z avocado.
2. Ser feta wymieszaj z pokrojoną szynką, oliwkami, sokiem z limonki, oliwą i pieprzem. Nałóż powstałą pastę w otwór powstały po pestce. Tak przygotowane nadziewane avocado piecz w temperaturze 180 stopni do momentu, aż nadzienie się roztopi, a avocado lekko zmięknie (10-15 minut).
Powodzenia i Smacznego!
B.
