Jabłka pieczone z miodem i wiórkami kokosowymi

pieczone jabłka

Pomysł na szybki deser? A może pomysł na szybki i zdrowy deser? Odpowiedzią na oba pytania są pieczone jabłka. Nie byłbym sobą gdybym zrobił je w sposób klasyczny. Z jabłek wydrążyłem gniazdo nasienne i wypełniłem je wiórkami kokosowymi oraz miodem. Można użyć dowolnego miodu, jednak ja zastosowałem ten, który ostatnio dostałem – z czeremchy. Pieczone jabłka wyszły bardzo miękkie i lekko słodkie. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a smaku nie zastąpisz niczym innym. Do dzieła!

Składniki:

  • jabłka – 3 szt nieduże
  • wiórki kokosowe – 3 łyżeczki
  • miód – 3 łyżeczki
  • cynamon – 1,5 łyżeczki

Przygotowanie (25 minut):

1. Jabłka dokładnie umyj, odetnij od nich wierzch i usuń gniazdo nasienne. Uważaj żeby nie przebić jabłka na wylot.

2. Do powstałego otworu wsyp łyżeczkę wiórków kokosowych, łyżeczkę miodu i zasyp całe jabłko cynamonem.

3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut, aż jabłka będą skwierczeć. Najlepiej umieścić je w osobnych naczynkach, ponieważ miód spływa na dno. Ja użyłem klasycznych kokilek.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Jabłka pieczone z miodem i wiórkami kokosowymi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *