Pomysł na szybki deser? A może pomysł na szybki i zdrowy deser? Odpowiedzią na oba pytania są pieczone jabłka. Nie byłbym sobą gdybym zrobił je w sposób klasyczny. Z jabłek wydrążyłem gniazdo nasienne i wypełniłem je wiórkami kokosowymi oraz miodem. Można użyć dowolnego miodu, jednak ja zastosowałem ten, który ostatnio dostałem – z czeremchy. Pieczone jabłka wyszły bardzo miękkie i lekko słodkie. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a smaku nie zastąpisz niczym innym. Do dzieła!
Składniki:
- jabłka – 3 szt nieduże
- wiórki kokosowe – 3 łyżeczki
- miód – 3 łyżeczki
- cynamon – 1,5 łyżeczki
Przygotowanie (25 minut):
1. Jabłka dokładnie umyj, odetnij od nich wierzch i usuń gniazdo nasienne. Uważaj żeby nie przebić jabłka na wylot.
2. Do powstałego otworu wsyp łyżeczkę wiórków kokosowych, łyżeczkę miodu i zasyp całe jabłko cynamonem.
3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 – 20 minut, aż jabłka będą skwierczeć. Najlepiej umieścić je w osobnych naczynkach, ponieważ miód spływa na dno. Ja użyłem klasycznych kokilek.
Powodzenia i Smacznego!
B.
