Klasyka włoskiej kuchni? Tak, to właśnie spaghetti z sosem bolognese! Wspaniałe, pomidorowe, z dodatkiem wołowiny i bazylii. Piękne połączenie smaków słodkich i kwaśnych. Lekkie zaostrzenie cebulą i czosnkiem. Tego dania nie trzeba reklamować. Gorąco polecam! Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- makaron spaghetti – 250 gram
- przecier pomidorowy – 400 gram (pomidory z puszki, kartonika, użyłem Polpa Bio firmy La Selva)
- pieczarki – 8 sztuk (o kapeluszach 3-4 cm)
- mięso wołowe mielone – 300 gram
- czosnek – 2 ząbki średnie
- cebula biała – 1 średnia lub 0,5 dużej (możesz użyć cukrowej)
- świeża bazylia posiekana – 4 pełne łyżki
- pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie (25 minut):
1. Cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki blanszuj na maśle klarowanym. Najpierw smaż cebulę, następnie osobno na dużym ogniu osolone pieczarki. Jeśli będą smażone przez krótki czas na dużym ogniu, zachowają chrupkość. Mięso wołowe przesmaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości soli i pieprzu. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Przecier pomidorowy podgrzej w garnku. Gdy sos się zagotuje, dodaj resztę składników, w tym posiekany czosnek. Gotuj jeszcze 5 minut dla połączenia smaków. Bazylię dodaj na sam koniec.
Powodzenia i Smacznego!
B.
