Przedstawiam kolejny przepis na wspaniałe, sycące śniadanie. Świeża, chrupiąca ciabatta wypełniona po brzegi pastą jajeczną z dodatkiem natki pietruszki. Do tego świeży szpinak i chrupiący bekon. Jest to bardzo prosty przepis do szybkiego przygotowania. Wiosenne śniadanie, które zapadnie w Twojej pamięci na długo! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- jajka – 5 sztuk
- natka pietruszki – 3 łyżki
- pieprz kolorowy
- twardy włoski ser – 2 łyżki
- majonez – 2 łyżki
- boczek parzony – 4 plastry (najlepszy jest chudy włoski bekon)
- świeży szpinak – 20 liści
- pieczywo – 8 niewielkich kromek (polecam ciabattę)
- odrobina masła
Przygotowanie (20 minut):
1. Ugotuj jajka i obierz ze skorupek. Pokrój je w niedużą kostkę i przełóż do miski. Dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, drobno starty włoski ser. Przypraw pieprzem kolorowym i dokładnie wymieszaj. Nie musisz używać soli, majonez jest wystarczająco słony.
2. Bekon usmaż na kilku kroplach oliwy. Powinien być chrupiący. W międzyczasie posmaruj kromki ciabatty odrobiną masła. Na dolnej kromce ułóż świeże liście szpinaku. Na nie wyłóż pastę jajeczną. Przykryj plastrem chrupiącego bekonu i nakryj górną kromką. Smażony boczek dokładnie odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Powodzenia i Smacznego!
B.
