To jest mój ulubiony przepis na słodki omlet, jaki niegdyś robiła moja babcia. Omlet zawsze podawany był z cukrem pudrem, dokładnie ten smak pamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj, po latach postanowiłem wykonać go samodzielnie z drobnymi zmianami, a właściwie dodatkami. Jak zawsze wyszedł bardzo delikatny i pulchny, wydawać by się mogło, że wręcz mógłby unieść się w powietrze. Do biszkoptowego omleta podałem krem z dodatkiem konfitury z borówek i świeże owoce borówki amerykańskiej. Całość delikatnie oprószyłem cukrem pudrem. Było dostatecznie słodko i przede wszystkim bardzo, ale to niezwykle bardzo smacznie! Do dzieła!
Składniki (2 omlety):
- jajka – 4 sztuki
- mąka – 6 łyżek (pełnych, ze średnią górką)
- mleko – 12 łyżek
- cukier puder – 1 solidna łyżka i odrobina do posypania
- śmietana 36% – 200 gram
- konfitura z borówek o niskiej zawartości cukru – 2 łyżeczki (ta z Lidla jest całkiem niezła)
- borówki amerykańskie – 2 małe opakowania
- masło klarowane – 2 łyżeczki
Przygotowanie (25 minut):
1. Oddziel białka od żółtek. Zmieszaj żółtka z mlekiem (użyj miksera do napowietrzenia mieszanki), dodaj mąkę i cukier puder i dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Wlej przygotowane ciasto do miski z pianą i delikatnie wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego na niewielkim ogniu. Wlej połowę zawartości miski i smaż omlet przez kilka minut. Co jakiś czas sprawdź czy się nie przypala od spodu. Kiedy będzie rumiany, możesz przerzucić omlet na drugą stronę zdecydowanym ruchem. Biszkopt jest bardzo delikatny, więc uważaj żeby go nie złamać.
3. W międzyczasie zmieszaj śmietanę i konfiturę z borówek. Zmiksuj składniki przez chwilę.
Omlet podawaj posmarowany przygotowanym sosem, na niego wyłóż świeże borówki. Możesz oczywiście użyć dowolnych owoców, przecież najważniejszy jest biszkopt!
Z jakimi dodatkami robisz swój omlet? Podziel się w komentarzu..
Powodzenia i Smacznego!
B.





