Makaron z warzywami: marchwią, cukinią zieloną i żółtą

Makaron z warzywami, marchwią, cukinią zieloną i żółtą

Przyszedł czas żeby zjeść coś naprawdę lekkiego i zdrowego! Przedstawiam przepis na makaron z typowo wiosennymi warzywami: cukinią zieloną, cukinią żółtą i marchwią. Danie nie tylko jest smaczne, ale również nie tuczy. Wszystkie warzywa zostały lekko zmiękczone przez gotowanie na parze. Sos składa się wyłącznie z oliwy z oliwek i dodatku odrobiny czosnku. Użyłem także podstawowych przypraw jak sól i pieprz. Prostota w tym przypadku okazała się najlepszym wyborem. Pełnia witamin w jednym daniu! Do dzieła!

Składniki (3 porcje):

  • makaron tagliatelle – 200 gram
  • żółta cukinia – 1 sztuka nieduża
  • zielona cukinia – 1 sztuka nieduża
  • marchew – 1 sztuka średnia
  • czosnek – 3 ząbki średniej wielkości
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • twardy ser – do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie (25 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

2. Warzywa pokrój w nitki o niewielkim przekroju, w praktyce im cieńsze, tym krócej się robią. Pocięte cukinie i marchew gotuj na parze. Jeśli kawałki warzyw mają 4×4 mm to marchew będzie gotowa po około 12 minutach, a cukinie po 5 minutach. Najpierw do garnka wkładaj marchew, gdy zacznie mięknąć dołóż obie cukinie.

3. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj wyciśnięty czosnek. Uważaj żeby się nie przypalił, bo nabierze goryczy. Tak przygotowaną oliwę czosnkową dopraw solą i pieprzem.

4. Makaron odsącz i wymieszaj z oliwą, następnie z warzywami. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Makaron z warzywami i oliwą podawaj na gorąco, posypany aromatycznym, włoskim serem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

 

czosnek z oliwą z oliwek             świeże warzywa pocięte w paski

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z warzywami: marchwią, cukinią zieloną i żółtą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *