Przyszedł czas żeby zjeść coś naprawdę lekkiego i zdrowego! Przedstawiam przepis na makaron z typowo wiosennymi warzywami: cukinią zieloną, cukinią żółtą i marchwią. Danie nie tylko jest smaczne, ale również nie tuczy. Wszystkie warzywa zostały lekko zmiękczone przez gotowanie na parze. Sos składa się wyłącznie z oliwy z oliwek i dodatku odrobiny czosnku. Użyłem także podstawowych przypraw jak sól i pieprz. Prostota w tym przypadku okazała się najlepszym wyborem. Pełnia witamin w jednym daniu! Do dzieła!
Składniki (3 porcje):
- makaron tagliatelle – 200 gram
- żółta cukinia – 1 sztuka nieduża
- zielona cukinia – 1 sztuka nieduża
- marchew – 1 sztuka średnia
- czosnek – 3 ząbki średniej wielkości
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- twardy ser – do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Warzywa pokrój w nitki o niewielkim przekroju, w praktyce im cieńsze, tym krócej się robią. Pocięte cukinie i marchew gotuj na parze. Jeśli kawałki warzyw mają 4×4 mm to marchew będzie gotowa po około 12 minutach, a cukinie po 5 minutach. Najpierw do garnka wkładaj marchew, gdy zacznie mięknąć dołóż obie cukinie.
3. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj wyciśnięty czosnek. Uważaj żeby się nie przypalił, bo nabierze goryczy. Tak przygotowaną oliwę czosnkową dopraw solą i pieprzem.
4. Makaron odsącz i wymieszaj z oliwą, następnie z warzywami. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Makaron z warzywami i oliwą podawaj na gorąco, posypany aromatycznym, włoskim serem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





