Na dzisiejszy obiad albo lunch proponuję jajka sadzone podane na szpinaku z domieszką musztardy i świeżego tymianku. Jest to dość ciekawe połączenie przy założeniu, że się lubi wytrawny, lekko ostry smak musztardy. Dopełnieniem tego niezwykle szybkiego obiadu jest posypka wykonana z ciemnego chleba upieczonego z oliwą i musztardą. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- jajka – 4 sztuki
- świeży szpinak – 300 gram
- musztarda – 3 łyżeczki (użyłem musztardy kremskiej)
- świeży tymianek – 2 łyżeczki
- chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem – 3 kromki
- śmietana 18% – 2 solidne łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie (20 minut):
1. Kromki chleba obierz ze skórki i wrzuć do pojemnika blendera, dodaj oliwę z oliwek i 2 łyżeczki musztardy. Miksuj, przez kilka sekund aż składniki się połączą a chleb rozdrobni. Przełóż masę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni aż się upiecze (zamieszaj raz w trakcie pieczenia). Przełóż chleb z powrotem do blendera i lekko rozdrobnij.
2. Szpinak dokładnie umyj i blanszuj na maśle klarowanym przez 3 minuty. Dokładnie go odsącz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej śmietanę i dodaj łyżeczkę musztardy. Dołóż szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
4. Na patelni usmaż jajka z jednej strony na średnim ogniu, tak żeby tylko białko się ścięło.
Ciepły szpinak wyłóż na talerz, na wierzch połóż jajka sadzone i posyp pieczonym chlebem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





