Ostatnio bardzo często mówi się o burgerach, jednak niezwykle ciężko trafić na naprawdę smacznego na mieście. W dużej mierze burger często prezentuje sobą wysuszone, przesmażone mięso i ciężki sos. Mając dość takiego tłustego jedzenia postanowiłem zrobić burgera rybnego bazując na zalegającym w mojej lodówce łososiu. Kupiłem świeżą bułkę, rukolę i marchew. Z takich składników, z dodatkiem natki pietruszki powstał dość ciekawy burger rybny z dodatkiem warzyw. Jako sos zastosowałem klasyczny ketchup bez żadnych udziwnień. Uważajcie na tego burgera, kilka minut w piekarniku powoduje, że ryba razem z warzywami jest okropnie gorąca. Przy pierwszym kęsie bardzo mocno poparzyłem podniebienie, co wyłączyło mnie na 3 dni z jedzenia i gotowania. Co prawda przez ten drobny incydent nie jestem w stanie do końca ocenić smaku mojego dania, jednak moja żona stwierdziła że jest wyborne. Na pewno wyszło zdrowo i nie tłusto. Do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- świeży łosoś pokrojony w małą kostkę – 1,5 szklanki
- marchew tarta na grubej tarce – 0,7 szklanki
- ser grana padano – 4 łyżki (możesz użyć swojego ulubionego o wyrazistym smaku)
- natka pietruszki – 3 łyżki
- cebula – 1 nieduża sztuka
- jajko – 1 sztuka
- kajzerka – 2 sztuki
- bułki z ziarnem – 4 sztuki
- rukola – 4 garści
- sól, pieprz
- ketchup – kilka łyżeczek
Przygotowanie (35 minut):
1. Łososia pokrój w niedużą kostkę, marchew i ser zetrzyj na grubej tarce, natkę pietruszki lekko posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Przełóż przygotowane składniki do naczynia blendera, dodaj środek z kajzerek oraz jajko. Składnik szatkuj za pomocą miksera przez kilka sekund, aż dobrze się połączą ale jednocześnie nie będą całkowicie jednolitą masą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Z przygotowanej mieszaniny przygotuj 4 burgery rybne. Dla ułatwienia posmaruj ręce oliwą z oliwek, uformuj placki równej wielkości i przełóż na wyłożoną papierem śniadaniowym blachę do pieczenia. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Burgery możesz również smażyć, jednak w takim wypadku danie będzie nieco bardziej tłuste.
3. W ostatniej fazie pieczenia do piekarnika włóż też bułki przekrojone na pół, poczekaj aż się podpieką przez 3-4 minuty. Na bułkę wykładaj świeżą rukolę, następnie przygotowanego kotleta rybnego. Podawaj z ketchupem dobrej jakości.
Powodzenia i Smacznego!
B.





