Rybny burger z łososiem i rukolą

Rybny burger z łososiem i rukolą

Ostatnio bardzo często mówi się o burgerach, jednak niezwykle ciężko trafić na naprawdę smacznego na mieście. W dużej mierze burger często prezentuje sobą wysuszone, przesmażone mięso i ciężki sos. Mając dość takiego tłustego jedzenia postanowiłem zrobić burgera rybnego bazując na zalegającym w mojej lodówce łososiu. Kupiłem świeżą bułkę, rukolę i marchew. Z takich składników, z dodatkiem natki pietruszki powstał dość ciekawy burger rybny z dodatkiem warzyw. Jako sos zastosowałem klasyczny ketchup bez żadnych udziwnień. Uważajcie na tego burgera, kilka minut w piekarniku powoduje, że ryba razem z warzywami jest okropnie gorąca. Przy pierwszym kęsie bardzo mocno poparzyłem podniebienie, co wyłączyło mnie na 3 dni z jedzenia i gotowania. Co prawda przez ten drobny incydent nie jestem w stanie do końca ocenić smaku mojego dania, jednak moja żona stwierdziła że jest wyborne.  Na pewno wyszło zdrowo i nie tłusto.  Do dzieła!

Składniki (4 porcje):

  • świeży łosoś pokrojony w małą kostkę – 1,5 szklanki
  • marchew tarta na grubej tarce – 0,7 szklanki
  • ser grana padano – 4 łyżki (możesz użyć swojego ulubionego o wyrazistym smaku)
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • cebula – 1 nieduża sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • kajzerka – 2 sztuki
  • bułki z ziarnem – 4 sztuki
  • rukola – 4 garści
  • sól, pieprz
  • ketchup – kilka łyżeczek

Przygotowanie (35 minut):

1. Łososia pokrój w niedużą kostkę, marchew i ser zetrzyj na grubej tarce, natkę pietruszki lekko posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Przełóż przygotowane składniki do naczynia blendera, dodaj środek z kajzerek oraz jajko. Składnik szatkuj za pomocą miksera przez kilka sekund, aż dobrze się połączą ale jednocześnie nie będą całkowicie jednolitą masą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2. Z przygotowanej mieszaniny przygotuj 4 burgery rybne. Dla ułatwienia posmaruj ręce oliwą z oliwek, uformuj placki równej wielkości i przełóż na wyłożoną papierem śniadaniowym blachę do pieczenia. Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Burgery możesz również smażyć, jednak w takim wypadku danie będzie nieco bardziej tłuste.

3. W ostatniej fazie pieczenia do piekarnika włóż też bułki przekrojone na pół, poczekaj aż się podpieką przez 3-4 minuty. Na bułkę wykładaj świeżą rukolę, następnie przygotowanego kotleta rybnego. Podawaj z ketchupem dobrej jakości.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Rybny burger z łososiem i rukolą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *