To jest pomysł na trochę inną pizzę niż znacie z tradycyjnych pizzerii. Chociaż ciasto przygotowuje się w ten sam sposób, to smak takiej zawijanej pizzy jest zupełnie inny niż by się można spodziewać. Danie jest bardzo pulchne i delikatne w środku, a na zewnątrz niezwykle chrupiące. Do środka wsadziłem klasyczny sos pomidorowy z dodatkiem bazylii i czosnku, czarne oliwki i najważniejszy składnik czyli aromatyczne, ostre chorizo. Do tego nie mogło zabraknąć też białego sosu czosnkowego. Gorąco polecam!
Składniki (dla 2-4 osób):
- mąka pszenna typ 650 – 400 gram
- woda – 0,85 szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka płaska
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże – 30 gram świeżych
- przecier pomidorowy – 4 łyżki (lepiej użyć przecier niż koncentrat)
- czosnek – 2 ząbki
- świeża bazylia – 3 łyżki (posiekana)
- czarne oliwki – 15 sztuk
- chorizo – kilkanaście plasterków (dużych)
- cebula – 0,5 małej
- ser mozzarella – opcjonalnie
Przygotowanie (60 + 15 minut):
1. Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki, poczekaj aż zaczną pracować – powstanie gęsta piana. Ilość wody w cieście ma kluczowe znaczenie, także pamiętaj żeby dodawać ją po trochu. Mąkę przesiej do średniej miski przez sitko z bardzo drobnymi oczkami. Jest to ważny element bo pozbywamy się w ten sposób grudek i łupinek ziaren, które znajdują się w mące. Jednocześnie napowietrzamy nasze ciasto. Dodaj sól. Jak drożdże zaczną pracować i pojawi się piana możemy powoli dodawać wodę z drożdżami do mąki. Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak aby przylegała do ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut (najlepiej godzinę).
2. Teraz sos pomidorowy. Liście bazylii posiekaj, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Zmieszaj składniki z przecierem pomidorowym. Oliwki pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę.
3. Przygotowane ciasto na pizzę podziel na 2 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na 3-4 mm. Nałóż wszystkie składniki i zawiń w rulon. Ważne jest dość ciasne zwinięcie ciasta, żeby po upieczeniu nasze rolki się nie rozpadały. Tak przygotowaną zawijaną pizzę piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika rolkę pokrój na plastry grubości 2 cm, pamiętaj żeby użyć bardzo ostrego noża.
Powodzenia i Smacznego!
B.





