Ciasto francuskie (gotowe lub robione własnoręcznie) można wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów. Począwszy od słodkich ciastek, a na wytrawnych przekąskach skończywszy. Tym razem postanowiłem zrobić pewien rodzaj nadziewanych bułeczek z ciasta francuskiego w formie zawijanych ślimaczków. Jest to rewelacyjny pomysł na lunch, czy ciepłą przekąskę dla znajomych. Nadzienie powstało z kilku podstawowych składników: świeżego szpinaku, tuńczyka, sera feta i odrobiny czosnku. Powstało danie łączące w sobie smaki delikatnego szpinaku, któremu lekkiej słoności dodaje ser feta, a czosnek delikatnie zaostrza całość. Ciekawym dodatkiem okazał się tuńczyk, jest on lekko kwaskowaty i nadaje daniu niepowtarzalnego aromatu. Do dzieła!
Składniki (20 sztuk):
- tuńczyk w kawałkach – 1 puszka (w sosie własnym)
- świeży szpinak – 250 gram
- ser feta – 130 gram
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
- śmietana 18% – 2 łyżki średnie
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz
Przygotowanie (15 + 15 minut):
1. Szpinak umyj i blanszuj na łyżce masła klarowanego, przez 3 minuty, aż stanie się miękki. Odsącz i posiekaj go dosyć drobno i przełóż z powrotem na patelnię. Dodaj wyciśnięty czosnek i tuńczyka. Blanszuj jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. Tuńczyk musi się połączyć z resztą nadzienia. Dopraw solą i pieprzem, ale pamiętaj, że ser feta też jest dosyć słony.
2. Rozwiń ciasto francuskie i rozsmaruj na nim przygotowane nadzienie zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni na jednym z dłuższych boków (pomoże to w zaklejeniu rolki po zwinięciu). Dodaj pokruszony ser feta i zawiń ciasto dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną rolkę pokrój na plastry grubości 2 cm. Użyj bardzo ostrego noża żeby nie spłaszczyć powstałych kawałków.
3. Przygotowane kawałki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut (do delikatnego zbrązowienia).
Powodzenia i Smacznego!
B.






też takie robię są świetne 🙂