Arabski chlebek

ARABSKIE PLACKI

Bardzo fajnym dodatkiem, zarówno do dań kuchni arabskiej, palestyńskiej lub nawet indyjskiej jest chleb pita. Placki tego typu często znane są pod wieloma nazwami i łączy je dosyć sporo, jednak dzisiaj przygotuję typowy chlebek arabski. Jest to banalny przepis, jednak trzeba poczekać 30 minut, aż ciasto wyrośnie.

Składniki (dla 2 osób – 4 placki):

  • mąka – 150 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże żywe – 10 gram
  • woda – 0,5 szklanki

Przygotowanie (55 minut):

1. Drożdże zmieszaj z cukrem, letnią wodą i 2 łyżeczkami mąki. Poczekaj kilka minut, aż zaczną pracować.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj oliwę i sól, na koniec dodaj 3/4 przygotowanych drożdży. Jeśli ciast będzie zbyt suche dodaj kolejną drobną część mieszanki. Powinno być miękkie i jednocześnie mało lepkie. Przykryj wyrobione ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

3. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Ciasto podziel na 4 części i z każdej ulep kulkę. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Rozwałkuj ciasto na placki o średnicy 20 centymetrów. Przykryj placki ścierką i pozostaw na 10 minut. Tak przygotowane placki zwilż z wierzchu wodą za pomocą pędzelka i piecz przez 3-5 minut, aż pojawią się pęcherze powietrza i placki się przyrumienią.

Arabskie placki stanowią świetny dodatek do hummusu oraz innych dań kuchni orientu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Arabski chlebek
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 19 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *