Bardzo fajnym dodatkiem, zarówno do dań kuchni arabskiej, palestyńskiej lub nawet indyjskiej jest chleb pita. Placki tego typu często znane są pod wieloma nazwami i łączy je dosyć sporo, jednak dzisiaj przygotuję typowy chlebek arabski. Jest to banalny przepis, jednak trzeba poczekać 30 minut, aż ciasto wyrośnie.
Składniki (dla 2 osób – 4 placki):
- mąka – 150 g
- oliwa – 2 łyżki
- sól – 1 płaska łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- drożdże żywe – 10 gram
- woda – 0,5 szklanki
Przygotowanie (55 minut):
1. Drożdże zmieszaj z cukrem, letnią wodą i 2 łyżeczkami mąki. Poczekaj kilka minut, aż zaczną pracować.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj oliwę i sól, na koniec dodaj 3/4 przygotowanych drożdży. Jeśli ciast będzie zbyt suche dodaj kolejną drobną część mieszanki. Powinno być miękkie i jednocześnie mało lepkie. Przykryj wyrobione ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
3. Nagrzej piekarnik do 230 stopni. Ciasto podziel na 4 części i z każdej ulep kulkę. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Rozwałkuj ciasto na placki o średnicy 20 centymetrów. Przykryj placki ścierką i pozostaw na 10 minut. Tak przygotowane placki zwilż z wierzchu wodą za pomocą pędzelka i piecz przez 3-5 minut, aż pojawią się pęcherze powietrza i placki się przyrumienią.
Arabskie placki stanowią świetny dodatek do hummusu oraz innych dań kuchni orientu.
Powodzenia i Smacznego!
B.





