Ostatnio robiąc zakupy wypatrzyłem dawno nie widzianą w sklepach dynię. Co prawda była niezbyt duża, ale mimo to postanowiłem ją jakoś wykorzystać. Jakiś czas temu robiłem placki z cukinii, które wyszły bardzo smaczne, więc bez wahania postanowiłem zrobić podobne, jednak tym razem użyłem dyni i zupełnie zmieniłem resztę składników. Lekko słodka dynia okazała się świetną bazą dla smaków orientu. Delikatna nuta kolendry, mięty i curry doskonale przełamała jej słodycz, a kwaśna śmietana z odrobiną cytryny sprawiła, że całość stała się bardzo ciekawym połączeniem. Placki z dyni podałem na miksie sałat z sosem o wybitnie sezamowym smaku. Danie stało się delikatnie słodkie, minimalne kwaśne i odpowiednio orientalne. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
Placki:
- dynia – 3 szklanki (starta na grubej tarce)
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna (typ 650) – 1 szklanka
- zielona mięta suszona – 1 łyżeczka
- pokruszone ziarna kolendry – 0,3 łyżeczki
- sproszkowane curry – 0,3 łyżeczki
- sproszkowany imbir – 0,3 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- olej ryżowy – 4 łyżki do smażenia
- kwaśna śmietana – 2 łyżki
Sałatka:
- miks sałat z rukolą
- ziarna sezamu – 2 łyżeczki
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- majonez – 1 duża łyżeczka
- ocet ryżowy – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut):
1. Przygotuj ciasto na placki. Dodaj startą dynię, mąkę, jajka, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej ryżowy. Placki nakładaj na gorący tłuszcz i smaż na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
2. Podczas smażenia placków wyłóż na talerze sałatę i przygotuj do niej sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu sezamowego i skrop nim sałatę.
3. Placki koniecznie osusz z tłuszczu na papierze – sam placek nie chłonie dużej ilości tłuszczu.
Placki wyłóż na przygotowaną wcześniej sałatę, dodaj na nie po łyżce kwaśnej śmietany rozmieszanej z sokiem z cytryny i posyp ziarnami sezamu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
