Aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą lub miętą

Sos z kolendry

Do dań kuchni indyjskiej bardzo dobrze sprawdzi się biały sos na bazie jogurtu naturalnego z wyraźną nutą świeżej kolendry lub mięty. Dodatkami jakie zastosujemy dla dopełnienia smaku będą cytryna i czosnek. Sos możemy stosować praktycznie do każdego dania jako przełamanie jego ostrości lub podkreślenie innych smaków (np. ryby). Do dzieła!

Składniki:

  • jogurt bałkański – 250 gram
  • świeża kolendra lub mięta – 2 łyżki
  • cytryna – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy i mieszamy ze sobą. Możesz dodać kolendrę lub miętę, albo jedno i drugie pamiętając o zachowaniu proporcji.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą lub miętą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *