Do dań kuchni indyjskiej bardzo dobrze sprawdzi się biały sos na bazie jogurtu naturalnego z wyraźną nutą świeżej kolendry lub mięty. Dodatkami jakie zastosujemy dla dopełnienia smaku będą cytryna i czosnek. Sos możemy stosować praktycznie do każdego dania jako przełamanie jego ostrości lub podkreślenie innych smaków (np. ryby). Do dzieła!
Składniki:
- jogurt bałkański – 250 gram
- świeża kolendra lub mięta – 2 łyżki
- cytryna – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie rozdrabniamy i mieszamy ze sobą. Możesz dodać kolendrę lub miętę, albo jedno i drugie pamiętając o zachowaniu proporcji.
Powodzenia i Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Aromatyczny sos jogurtowy z kolendrą lub miętą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time