Aromatyczny ryż przygotowany na sposób azjatycki jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań orientalnych. Przepis na taki ryż jest niezwykle prosty, jednak będziesz potrzebować kilku bardzo istotnych składników. Ryż basmati jest z natury sypki, jeśli dobrze go przyrządzisz powinien stawiać delikatny opór przy gryzieniu. Dodatek trawy cytrynowej, cebuli oraz świeżego imbiru dodaje kwasowości i delikatnej ostrości. Do tego odrobina czosnku, laska cynamonu i anyż. Mnogość smaków zawartych w tym przepisie jest wprost nie do opisania. Spróbujcie sami!
Składniki (na 2 porcje):
- ryż basmati – 200 gram
- oliwa z oliwek do smażenia – 50 ml
- cebula biała – 1 nieduża sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- świeży imbir – 4 cm pokrojony w sporą kostkę
- świeża kurkuma – 2 cm pokrojona w plasterki / kurkuma w proszku – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- anyż – 1 sztuka
- trawa cytrynowa – 1 sztuka
- cynamon – laska 5 cm
- pieprz czarny świeżo mielony – 0,5 łyżeczki
- białe wino – 80 ml
- woda – do zakrycia ryżu na 2,5 cm
Przygotowanie (30 minut):
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, imbir pokrój w kostkę o boku 8 mm. Kurkumę jeśli używasz świeżej – w plasterki. Trawę pokrój na kawałki 5 cm.
2. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodaj resztę przypraw i smaż jeszcze 2 minuty. Do garnka wsyp ryż i smaż kolejne 3 minuty. Zalej całość winem i wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4 minuty. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na bok na 20 minut, żeby doszedł.
Powodzenia i Smacznego!
B.





