Pieczony bakłażan pojawiał się już wielokrotnie w moim menu, jednak tym razem przyprawiłem go w zupełnie inny sposób. Podałem pieczonego bakłażana z mięsem wołowym wymieszanym z sosem pomidorowym i dosłownie kilkoma przyprawami. Jednak danie nie byłoby pełne bez przepysznego sosu na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem sporej ilości tahini. Całość przyprawiłem prażonymi migdałami i świeżą miętą. Muszę też przyznać, że nigdy wcześniej nie użyłem ziela angielskiego w sproszkowanej postaci, a naprawdę warto tego spróbować. Wystarczy odrobina tej przyprawy w połączeniu z suszoną miętą aby wydobyć przepiękny, arabski smak. Zresztą spróbujcie sami!
Składniki (2 porcje):
- jogurt grecki – 250 g
- czosnek – 3 ząbki
- sok z cytryny – 3 łyżeczki
- pasta tahini – 5 łyżeczek
- bakłażan – 2 sztuki
- oliwa – 4 łyżki
- masło – 1 łyżka
- cebula – 1 średnia
- mięso wołowe mielone – 250 gram
- suszona mięta – 1 pełna łyżeczka
- sproszkowane chilli – 0,5 łyżeczki
- sproszkowane ziele angielskie – 4 ziarenka
- passata pomidorowa – 8 łyżek
- płatki migdałów – 2 łyżki
- świeża mięta – odrobina do posypania
- nasiona granatu – kilka sztuk
Przygotowanie (40 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z 1 ząbkiem posiekanego czosnku, sokiem z cytryny i tahini. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok, aż do skończenia całego dania. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół (nie odcinaj korzonka). Ponakłuwaj go widelcem, tak aby nie przebić skórki. Z wierzchu skrop równomiernie oliwą. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia skórką do dołu i piecz ok. 20 minut, do momentu jak miąższ zmięknie.
2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją na średnim ogniu przez 4 minut. Zrobi się szklista i miękka. Dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku. Teraz możesz dodać mięso wołowe. Smaż je kolejne 4 minuty często mieszając. Gdy zacznie się rozpadać dopraw suszoną miętą, chilli, zielem angielskim, solą i pieprzem. Dodaj sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu. Na małej patelni upraż płatki migdałowe.
3. Gdy bakłażan będzie gotowy, wyjmij go z piekarnik i za pomocą widelca, bardzo delikatnie wymieszaj miąższ. Na wierzch każdej połówki wyłóż 2 łyżki mięsa i łyżkę białego sosu. Wszystko posyp płatkami migdałów, świeżą miętą i opcjonalnie nasionami granatu.
Powodzenia i Smacznego!
B.





