Bakłażan pieczony z mięsem wołowym po arabsku

bakłażan z mięsem po arabskuPieczony bakłażan pojawiał się już wielokrotnie w moim menu, jednak tym razem przyprawiłem go w zupełnie inny sposób. Podałem pieczonego bakłażana z mięsem wołowym wymieszanym z sosem pomidorowym i dosłownie kilkoma przyprawami. Jednak danie nie byłoby pełne bez przepysznego sosu na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem sporej ilości tahini. Całość przyprawiłem prażonymi migdałami i świeżą miętą. Muszę też przyznać, że nigdy wcześniej nie użyłem ziela angielskiego w sproszkowanej postaci, a naprawdę warto tego spróbować. Wystarczy odrobina tej przyprawy w połączeniu z suszoną miętą aby wydobyć przepiękny, arabski smak. Zresztą spróbujcie sami!

Składniki (2 porcje):

  • jogurt grecki – 250 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryny – 3 łyżeczki
  • pasta tahini – 5 łyżeczek
  • bakłażan – 2 sztuki
  • oliwa – 4 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • cebula – 1 średnia
  • mięso wołowe mielone – 250 gram
  • suszona mięta – 1 pełna łyżeczka
  • sproszkowane chilli – 0,5 łyżeczki
  • sproszkowane ziele angielskie – 4 ziarenka
  • passata pomidorowa – 8 łyżek
  • płatki migdałów – 2 łyżki
  • świeża mięta – odrobina do posypania
  • nasiona granatu – kilka sztuk

Przygotowanie (40 minut):

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z 1 ząbkiem posiekanego czosnku, sokiem z cytryny i tahini. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok, aż do skończenia całego dania. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół (nie odcinaj korzonka). Ponakłuwaj go widelcem, tak aby nie przebić skórki. Z wierzchu skrop równomiernie oliwą. Połówki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia skórką do dołu i piecz ok. 20 minut, do momentu jak miąższ zmięknie.

2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż ją na średnim ogniu przez 4 minut. Zrobi się szklista i miękka. Dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku. Teraz możesz dodać mięso wołowe. Smaż je kolejne 4 minuty często mieszając. Gdy zacznie się rozpadać dopraw suszoną miętą, chilli, zielem angielskim, solą i pieprzem. Dodaj sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu. Na małej patelni upraż płatki migdałowe.

3. Gdy bakłażan będzie gotowy, wyjmij go z piekarnik i za pomocą widelca, bardzo delikatnie wymieszaj miąższ. Na wierzch każdej połówki wyłóż 2 łyżki mięsa i łyżkę białego sosu. Wszystko posyp płatkami migdałów, świeżą miętą i opcjonalnie nasionami granatu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Bakłażan pieczony z mięsem wołowym po arabsku
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *