Carbonara ze słodkich ziemniaków

carbonara ze słodkim ziemniakiem

Co myślicie dla odmiany głównego składnika w jednej z moich ulubionych past? Spaghetti zastąpiłem czymś w rodzaju makaronu ze słodkich ziemniaków. Starte na grubej tarte i lekko ugotowane bataty wprost świetnie sprawdziły się w tej roli. Do tego oczywiście dodałem tradycyjne składniki: boczek, szalotkę, natkę pietruszki, czosnek i parmezan. Smakowało zupełnie inaczej, ale nadal wybornie! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • bataty – 2 szt. duże
  • boczek – 8 plasterków, wędzony lub parzony
  • szalotka – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • pasta sambal – 0,5 łyżeczki
  • jajka – 2 szt.
  • mleko – 3 łyżki
  • ser pecorino – 2 łyżki

Przygotowanie (25 minut):

1. Najpierw składniki. Bataty zetrzyj na dużej tarce. Boczek pokrój w kostkę, cebulkę w drobną kostkę. Czosnek i natkę posiekaj. Ser drobno zetrzyj.

2. Jajka rozmieszaj z mlekiem, serem, natką i pastą z papryczek. Boczek usmaż i osusz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni przy użyciu pozostałego tłuszczu podsmaż cebulkę z czosnkiem. Ziemniaki gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie rozgotować.

3. Ziemniaki odsącz z wody. Dodaj do nich boczek, cebulkę i mieszaninę z jajkami. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż jajka się zetną od ciepła ziemniaków.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Carbonara ze słodkich ziemniaków
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *