Co myślicie dla odmiany głównego składnika w jednej z moich ulubionych past? Spaghetti zastąpiłem czymś w rodzaju makaronu ze słodkich ziemniaków. Starte na grubej tarte i lekko ugotowane bataty wprost świetnie sprawdziły się w tej roli. Do tego oczywiście dodałem tradycyjne składniki: boczek, szalotkę, natkę pietruszki, czosnek i parmezan. Smakowało zupełnie inaczej, ale nadal wybornie! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- bataty – 2 szt. duże
- boczek – 8 plasterków, wędzony lub parzony
- szalotka – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki – pół pęczka
- pasta sambal – 0,5 łyżeczki
- jajka – 2 szt.
- mleko – 3 łyżki
- ser pecorino – 2 łyżki
Przygotowanie (25 minut):
1. Najpierw składniki. Bataty zetrzyj na dużej tarce. Boczek pokrój w kostkę, cebulkę w drobną kostkę. Czosnek i natkę posiekaj. Ser drobno zetrzyj.
2. Jajka rozmieszaj z mlekiem, serem, natką i pastą z papryczek. Boczek usmaż i osusz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni przy użyciu pozostałego tłuszczu podsmaż cebulkę z czosnkiem. Ziemniaki gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie rozgotować.
3. Ziemniaki odsącz z wody. Dodaj do nich boczek, cebulkę i mieszaninę z jajkami. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż jajka się zetną od ciepła ziemniaków.
Powodzenia i Smacznego!
B.





