Cukinia nadziewana ricottą i pesto

Cukinia nadziewana ricottą i pesto

Przedstawiam przepis na cannelloni z cukinii. Nadzienie składa się z ricotty, pesto z bazylii, parmezanu i dodatku kilku przypraw. Zawinięte jest w świeże plastry cukinii. Powstało świetne połączenie – lekko słodka cukinia z odrobiną wytrawnego nadzienia z ricotty, a wszystko to polane aromatycznym sosem z sera pleśniowego ze szczyptą curry i papryki. Musicie tego spróbować! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • cukinia – 3 sztuki

sos:

  • mleko – 1,5 szklanki
  • ser pleśniowy – 70 gram
  • mąka – 1 łyżka
  • masło – 2 łyżki
  • curry, słodka papryka, kurkuma, pieprz, sól – szczypta

nadzienie:

  • ricotta – 1 opakowanie 250 gram
  • pesto z bazylii – 3 pełne łyżeczki
  • parmezan – 2 łyżki
  • jajko – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Cukinię pokrój w cienkie plastry (np. za pomocą łopatki do sera). Plastry cukinii zwiń w rolki i zwiąż je za pomocą sznurka do pieczenia.

2. Przygotuj nadzienie. Zmieszaj dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby miało bardziej gęstą konsystencję.

3. Zrolowane plastry cukinii postaw w naczyniu żaroodpornym i przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż w nie nadzienie. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut.

4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i wymieszaj za pomocą trzepaczki i smaż 2 minuty. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i przyprawy.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Cukinia nadziewana ricottą i pesto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *