Przedstawiam przepis na cannelloni z cukinii. Nadzienie składa się z ricotty, pesto z bazylii, parmezanu i dodatku kilku przypraw. Zawinięte jest w świeże plastry cukinii. Powstało świetne połączenie – lekko słodka cukinia z odrobiną wytrawnego nadzienia z ricotty, a wszystko to polane aromatycznym sosem z sera pleśniowego ze szczyptą curry i papryki. Musicie tego spróbować! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- cukinia – 3 sztuki
sos:
- mleko – 1,5 szklanki
- ser pleśniowy – 70 gram
- mąka – 1 łyżka
- masło – 2 łyżki
- curry, słodka papryka, kurkuma, pieprz, sól – szczypta
nadzienie:
- ricotta – 1 opakowanie 250 gram
- pesto z bazylii – 3 pełne łyżeczki
- parmezan – 2 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Cukinię pokrój w cienkie plastry (np. za pomocą łopatki do sera). Plastry cukinii zwiń w rolki i zwiąż je za pomocą sznurka do pieczenia.
2. Przygotuj nadzienie. Zmieszaj dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby miało bardziej gęstą konsystencję.
3. Zrolowane plastry cukinii postaw w naczyniu żaroodpornym i przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż w nie nadzienie. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut.
4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i wymieszaj za pomocą trzepaczki i smaż 2 minuty. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i przyprawy.
Powodzenia i Smacznego!
B.





