Deser z mango, kardamonem, bazylią i kremem śmietanowym

Deser z manogo kardamonem bazylią i kremem śmietanowym

W końcu przyszedł czas na słodkości. Jak zwykle trochę w innej formie. Soczyste mango postanowiłem połączyć z orientalną nutą kardamonu, lekkim dodatkiem cynamonu i sezamu. Słodyczy dodała odrobina miodu, a sok z cytryny delikatnej kwasowości. Najważniejszymi dodatkami okazały się jednak liście świeżej bazylii i szczypta płatków chilli. Całość dopełniła ubita na sztywno śmietana z dodatkiem brązowego cukru. Burza smaków na języku! Do dzieła!

Składniki (na 2 porcje):

  • mango – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 0,3 cytryny
  • liście bazylii – 3 duże sztuki
  • płynny miód – 1 łyżeczka
  • nasiona kardamonu – z 4 ziaren
  • cynamon – szczypta
  • chilli – odrobina
  • ziarna sezamu – 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 30% – 250 mililitrów
  • cukier brązowy – 5 łyżeczek

Przygotowanie (20 minut):

1. Najpierw przygotuj mus z mango. Mango obierz i pokrój w mniejsze kawałki,  przełóż do naczynia. Dodaj roztarte nasiona kardamonu, cynamon, miód, sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane liście bazylii i ziarna sezamu.

2. Śmietanę przelej do naczynia, dodaj cukier brązowy i ubij na sztywną pianę. Najlepiej jeśli śmietana będzie zimna, wtedy będzie się dobrze ubijać.

Deser przygotuj układając warstwami naprzemiennie mus z mango i bitą śmietanę. Przyozdób go liśćmi bazylii i wstaw do lodówki na 10 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Deser z mango, kardamonem, bazylią i kremem śmietanowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *