W końcu przyszedł czas na słodkości. Jak zwykle trochę w innej formie. Soczyste mango postanowiłem połączyć z orientalną nutą kardamonu, lekkim dodatkiem cynamonu i sezamu. Słodyczy dodała odrobina miodu, a sok z cytryny delikatnej kwasowości. Najważniejszymi dodatkami okazały się jednak liście świeżej bazylii i szczypta płatków chilli. Całość dopełniła ubita na sztywno śmietana z dodatkiem brązowego cukru. Burza smaków na języku! Do dzieła!
Składniki (na 2 porcje):
- mango – 1 sztuka
- sok z cytryny – 0,3 cytryny
- liście bazylii – 3 duże sztuki
- płynny miód – 1 łyżeczka
- nasiona kardamonu – z 4 ziaren
- cynamon – szczypta
- chilli – odrobina
- ziarna sezamu – 1 łyżeczka
- śmietana kremówka 30% – 250 mililitrów
- cukier brązowy – 5 łyżeczek
Przygotowanie (20 minut):
1. Najpierw przygotuj mus z mango. Mango obierz i pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do naczynia. Dodaj roztarte nasiona kardamonu, cynamon, miód, sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane liście bazylii i ziarna sezamu.
2. Śmietanę przelej do naczynia, dodaj cukier brązowy i ubij na sztywną pianę. Najlepiej jeśli śmietana będzie zimna, wtedy będzie się dobrze ubijać.
Deser przygotuj układając warstwami naprzemiennie mus z mango i bitą śmietanę. Przyozdób go liśćmi bazylii i wstaw do lodówki na 10 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.
