Deser z rabarbaru i jogurtu waniliowego

Deser z rabarbaru i jogurtu waniliowego

Co jakiś czas przygotowuję deser z sezonowych warzyw lub owoców. Dzisiaj zobaczyłem na straganie rabarbar. Postanowiłem zrobić bardzo prosty i niezwykle smaczny deser z rabarbaru i jogurtu waniliowego. Z jednej strony jest słodko waniliowy, z drugiej delikatnie kwaskowy dzięki rabarbarowi. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • rabarbar – 3 laski
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 150 ml
  • serek homogenizowany waniliowy – 250 gram (użyłem Łowicz)
  • cukier – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki do gotowania + 4 łyżki po gotowaniu

Przygotowanie (15 + 5 minut):

1. Rabarbar pokrój na plasterki grubości 1 cm. Przełóż do niedużego rondelka, dodaj cukier i 3 łyżki wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia, około 15 minut. Następnie zmiksuj rabarbar na gładką masę i pozostaw do ostygnięcia.

2. Jogurt naturalny zmieszaj z serkiem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Do ostudzonego rabarbaru dodaj 3-4 łyżki zimnej wody, aby rozrzedzić masę.

3. Jogurt układaj w pucharkach przekładając warstwami sosu z rabarbaru. Możesz podawać od razu lub pozostawić na 15 minut w lodówce do schłodzenia.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Deser z rabarbaru i jogurtu waniliowego
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *