Co jakiś czas przygotowuję deser z sezonowych warzyw lub owoców. Dzisiaj zobaczyłem na straganie rabarbar. Postanowiłem zrobić bardzo prosty i niezwykle smaczny deser z rabarbaru i jogurtu waniliowego. Z jednej strony jest słodko waniliowy, z drugiej delikatnie kwaskowy dzięki rabarbarowi. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- rabarbar – 3 laski
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
- jogurt naturalny – 150 ml
- serek homogenizowany waniliowy – 250 gram (użyłem Łowicz)
- cukier – 3 łyżki
- woda – 3 łyżki do gotowania + 4 łyżki po gotowaniu
Przygotowanie (15 + 5 minut):
1. Rabarbar pokrój na plasterki grubości 1 cm. Przełóż do niedużego rondelka, dodaj cukier i 3 łyżki wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia, około 15 minut. Następnie zmiksuj rabarbar na gładką masę i pozostaw do ostygnięcia.
2. Jogurt naturalny zmieszaj z serkiem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Do ostudzonego rabarbaru dodaj 3-4 łyżki zimnej wody, aby rozrzedzić masę.
3. Jogurt układaj w pucharkach przekładając warstwami sosu z rabarbaru. Możesz podawać od razu lub pozostawić na 15 minut w lodówce do schłodzenia.
Powodzenia i Smacznego!
B.





