Dietetyczny kurczak pieczony w panierce jogurtowej z tymiankiem

pieczony kurczak w jogurcie i tymianku

Nie tak łatwo jest przygotować zdrowy i pyszny obiad. Tym razem piersi kurczaka postanowiłem upiec. Jednak nie tylko pieczenie pozbawione szkodliwych tłuszczy sprawiło, że jest to danie dietetyczne. Najważniejsza jest marynata na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem tymianku i soku z cytryny. Dodatkowo świeże warzywa ułożone w brytfannie do pieczenia dają niepowtarzalny aromat. Można, (a nawet trzeba 😉 ) je zjeść jako dodatek. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • pierś kurczaka – 400 gram
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 150 gram
  • czosnek – 1 główka + 2 ząbki
  • sok z cytryny – 0,5 cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
  • bułka tarta – kilka łyżek
  • marchew – 1 sztuka
  • cytryna – 3 plasterki
  • biała słodka cebula – 1 sztuka

Przygotowanie (10 + 30 minut):

1. Przygotuj marynatę: zmieszaj 2 ząbki posiekanego czosnku, jogurt naturalny, tymianek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Do marynaty dodaj piersi kurczaka przecięte na pół, tak żeby zmniejszyć ich grubość. Przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mięso obtocz lekko w bułce tartej. Umieść na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pomiędzy piersi kurczaka poukładaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną na kilka części cebulę, przeciętą na pół główkę czosnku. Na kotlety ułóż plasterki cytryny. Całość skrop oliwą. Piecz około 30 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Dietetyczny kurczak pieczony w panierce jogurtowej z tymiankiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *