Nie tak łatwo jest przygotować zdrowy i pyszny obiad. Tym razem piersi kurczaka postanowiłem upiec. Jednak nie tylko pieczenie pozbawione szkodliwych tłuszczy sprawiło, że jest to danie dietetyczne. Najważniejsza jest marynata na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem tymianku i soku z cytryny. Dodatkowo świeże warzywa ułożone w brytfannie do pieczenia dają niepowtarzalny aromat. Można, (a nawet trzeba 😉 ) je zjeść jako dodatek. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- pierś kurczaka – 400 gram
- suszony tymianek – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 150 gram
- czosnek – 1 główka + 2 ząbki
- sok z cytryny – 0,5 cytryny
- sól, pieprz – do smaku
- bułka tarta – kilka łyżek
- marchew – 1 sztuka
- cytryna – 3 plasterki
- biała słodka cebula – 1 sztuka
Przygotowanie (10 + 30 minut):
1. Przygotuj marynatę: zmieszaj 2 ząbki posiekanego czosnku, jogurt naturalny, tymianek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Do marynaty dodaj piersi kurczaka przecięte na pół, tak żeby zmniejszyć ich grubość. Przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Mięso obtocz lekko w bułce tartej. Umieść na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Pomiędzy piersi kurczaka poukładaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną na kilka części cebulę, przeciętą na pół główkę czosnku. Na kotlety ułóż plasterki cytryny. Całość skrop oliwą. Piecz około 30 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





