Domowe croissanty z szynką i serem

domowe croissanty

Śniadanie to podstawa każdego dnia. Dzisiaj przygotowałem typowo francuskie croissanty z szynką i serem żółtym. Dla dodania wyrazu obsypałem je z wierzchu makiem. Pyszne to mało powiedziane, a przepis niezwykle prosty i szybki! Do dzieła!

Składniki (dla 2-4 osób):

  • gotowe ciasto francuskie – 1 sztuka (formie prostokąta)
  • ser żółty – 4 plasterki
  • szynka – 4 duże plasterki
  • jajko – 1 sztuka
  • zioła prowansalskie
  • nasiona maku

Przygotowanie (30 minut):

1. Plasterki szynki i sera pokrój na połówki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół – tak żeby powstały mniej więcej 2 kwadraty. Następnie kwadraty przetnij po skosie na krzyż, tworząc trójkąty.

2. Na dłuższy bok trójkąta nałóż kawałek szynki, sera i posyp ziołami prowansalskimi. Zwiń w rulon – z początku luźno, a potem coraz ciaśniej. Przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj je obficie roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Domowe croissanty z szynką i serem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *