Śniadanie to podstawa każdego dnia. Dzisiaj przygotowałem typowo francuskie croissanty z szynką i serem żółtym. Dla dodania wyrazu obsypałem je z wierzchu makiem. Pyszne to mało powiedziane, a przepis niezwykle prosty i szybki! Do dzieła!
Składniki (dla 2-4 osób):
- gotowe ciasto francuskie – 1 sztuka (formie prostokąta)
- ser żółty – 4 plasterki
- szynka – 4 duże plasterki
- jajko – 1 sztuka
- zioła prowansalskie
- nasiona maku
Przygotowanie (30 minut):
1. Plasterki szynki i sera pokrój na połówki. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół – tak żeby powstały mniej więcej 2 kwadraty. Następnie kwadraty przetnij po skosie na krzyż, tworząc trójkąty.
2. Na dłuższy bok trójkąta nałóż kawałek szynki, sera i posyp ziołami prowansalskimi. Zwiń w rulon – z początku luźno, a potem coraz ciaśniej. Przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj je obficie roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





