Niech schowają się gotowe budynie, puddingi i tym podobne! Przed Wami przepis na bardzo prosty w wykonaniu domowy budyń waniliowy. Jako dodatek użyłam soku z granatu, ponieważ… miałam go akurat pod ręką. Możecie śmiało użyć innego soku, np. malinowego albo po prostu zjeść budyń bez niczego 😉 Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- mleko pełnotłuste – 2 szklanki
- cukier – 3 łyżki
- 2 żółtka
- mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
- laska wanilii
- masło – czubata łyżka
- granat – 1 sztuka
Przygotowanie (20 minut):
1. Utrzyj żółtka. Miksując, stopniowo dodawaj do nich połowę mleka (jedną szklankę), cukier i mąkę ziemniaczaną.
2. W garnku na małym ogniu zagotuj drugą szklankę mleka z masłem i laską wanilii (trzeba rozkroić laskę wanilii wzdłuż, wydłubać ziarenka i włożyć wszystko do mleka). Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać w garnku! Po zagotowaniu wlewaj powoli zmiksowane żółtka z mlekiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Ponownie zagotuj, tym razem mieszając cały czas. Budyń będzie powoli gęstniał. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję (czyli budyniową 😉 ), oznacza, że deser jest gotowy.
3. Przelej budyń do misek i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj sok z granatu: po prostu wydłub z niego pestki i przetrzyj je przez sitko. Przygotowanym sokiem polej budyń oraz udekoruj paroma pestkami.
Powodzenia i smacznego!
A.





