Domowy budyń waniliowy z sokiem z granatu

domowy budyń waniliowy z soskiem z granatu

Niech schowają się gotowe budynie, puddingi i tym podobne! Przed Wami przepis na bardzo prosty w wykonaniu domowy budyń waniliowy. Jako dodatek użyłam soku z granatu, ponieważ… miałam go akurat pod ręką. Możecie śmiało użyć innego soku, np. malinowego albo po prostu zjeść budyń bez niczego 😉 Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • mleko pełnotłuste – 2 szklanki
  • cukier –  3 łyżki
  • 2 żółtka
  • mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
  • laska wanilii
  • masło – czubata łyżka
  • granat – 1 sztuka

Przygotowanie (20 minut):

1. Utrzyj żółtka. Miksując, stopniowo dodawaj do nich połowę mleka (jedną szklankę), cukier i mąkę ziemniaczaną.

2. W garnku na małym ogniu zagotuj drugą szklankę mleka z masłem i laską wanilii (trzeba rozkroić laskę wanilii wzdłuż, wydłubać ziarenka i włożyć wszystko do mleka). Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać w garnku! Po zagotowaniu wlewaj powoli zmiksowane żółtka z mlekiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Ponownie zagotuj, tym razem mieszając cały czas. Budyń będzie powoli gęstniał. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję (czyli budyniową 😉 ), oznacza, że deser jest gotowy.

3. Przelej budyń do misek i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj sok z granatu: po prostu wydłub z niego pestki i przetrzyj je przez sitko. Przygotowanym sokiem polej budyń oraz udekoruj paroma pestkami.

Powodzenia i smacznego!
A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Domowy budyń waniliowy z sokiem z granatu
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *