Nie odkryję Ameryki, jeśli stwierdzę, że jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować, ale też ładnie wyglądać. Wystarczy ciekawie ułożyć cukinię na tarcie i powstaje danie, które z pewnością przyciągnie wzrok każdego łasucha. Do dzieła!
Ciasto:
- mąka – 500 gram
- jajko – 2 sztuki
- masło – 300 gram
- sól – 1 łyżeczka płaska
Nadzienie:
- pół żółtej cukinii
- pół zielonej cukinii
- łosoś wędzony – 100 gram
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – duży ząbek
- jajka – 3 sztuki
- śmietana 12% – 4 łyżki
- papryka ostra – pół łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie (15+30 minut):
1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło, jajko i sól i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.
2. Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika (190 st.) na ok. 10 minut – tak do podpieczenia.
3. W międzyczasie pokrój obie połówki cukinii wzdłuż na plastry. Pokrój łososia na małe kawałki. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
4. Następnie przygotuj sos: zmieszaj jajka, śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz paprykę. Połącz składniki za pomocą trzepaczki.
5. Na upieczony spód wyłóż cebulę z czosnkiem i kawałki łososia. Zalej sosem. Układaj pionowo plastry cukinii, najlepiej kolorami na przemian, będzie ciekawy efekt wizualny. 😉 Piecz tartę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Świetny pomysł na połączenie tak pysznego warzywa z tak smaczną rybą. Już wiem że też taką zrobię:-)))