Dynia makaronowa ze szpinakiem, tuńczykiem i ricottą

dynia makaronowa z tuńczykiem i szpinakiem

Bardzo rzadko udaje się wam zrobić jednocześnie lekkie i sycące danie? Dzisiaj pomysł na pełnowartościowy, lekki, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Przepis ten jest nie tylko smaczny, ale również niesłychanie sycący. Dynia makaronowa gotowana na parze z dodatkiem czosnku podana z sosem ze szpinaku, tuńczyka i sera ricotta. Wszystko to okraszone odpowiednią ilością przypraw daje niesamowity efekt. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • dynia makaronowa – 1 sztuka
  • świeży szpinak – 200 gram
  • tuńczyk w oliwie – 1 puszka
  • ser ricotta – 150 gram
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • czosnek – 3 spore ząbki
  • papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Dynię makaronową przekrój na pół i wydrąż z niej pestki. Kawałki dyni ugotuj na parze z dodatkiem 1,5 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Czas gotowania to jedynie 10 minut – sprawdzaj miękkość dyni za pomocą widelca.

2. W międzyczasie przygotuj sos. Blanszuj szpinak na maśle klarowanym z dodatkiem reszty czosnku (posiekanego). Gdy szpinak będzie miękki posiekaj go dość drobno. Włóż z powrotem na patelnię i dodaj ricottę i odsączonego tuńczyka. Przypraw całość do smaku papryką, solą i pieprzem. Możesz dodać też odrobinę tymianku.

3. Miąższ ugotowanej dyni wydrąż delikatnie z pomocą widelca – utworzy się charakterystyczny makaron dyniowy podobny do makaronu sojowego. Do połówek dyni dodaj przygotowany sos. Możesz go od razu wymieszać z miąższem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Dynia makaronowa ze szpinakiem, tuńczykiem i ricottą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *