Czas nieco urozmaicić kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie. Każdy ma swój sposób na te dania. Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na szybką i zdrową przekąskę, która może spokojnie zastąpić danie główne. Co będziemy potrzebować? Po pierwsze domowy chleb – moja żona często piecze taki na zakwasie, może wkrótce pojawi się przepis. Kolejnym składnikiem będzie odpowiednio przygotowana pierś z indyka oraz kilka warzywnych dodatków. Nie mogło też zabraknąć pesto z rukoli użytego zamiast masła. Danie przygotowane było stosując zasadę: jak najmniej tłuszczu. Idealne jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- pierś z indyka – 400 g
- cukinia – 1 mała
- papryka – 0,5 szt
- cebula – kilka plasterków
- ser mozzarella biała – 1 kulka
- chleb – najlepiej taki domowy 🙂
- woda – ok. 50 ml
- tahini – 1 łyżeczka
- sos sojowy – 0,5 łyżeczki
- orzechy nerkowca – 1 łyżka
- rukola – 2 garści
- miód – 1 łyżeczka
Marynata:
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- olej sezamowy – 1 łyżeczka
- świeża mięta – 1 łyżka posiekanej
- pasta z chilli – 0,5 łyżeczki
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Składniki na marynatę połącz ze sobą w misce. Pierś z indyka potnij w długie paski. Dodatkowo możesz ponakłuwać ją ostrym nożem do filetowania. W ten sposób poprzecinasz włókna. Wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na 15 minut.
2. Rukolę zmiksuj z łyżką soku z cytryny, tahini, wodą, miodem i sosem sojowym. Powstały sos będzie lekko gorzki, ale taka już jego natura.
3. Połówkę cebuli pokrój w plasterki. Paprykę w słupki, a cukinię w ćwiartki. Ser pokrój w plasterki.
4. Teraz najważniejsze. Najlepiej jeśli posiadasz grilla elektrycznego. Cukinię i mięso smażymy na pełnej mocy grilla przez kilka minut. Tak, żeby mięso się usmażyło, ale było soczyste, a cukinia pozostała twarda.
5. Kanapki posmaruj pesto z rukoli. Na wierzch układaj kolejno: cebulę, pokruszone orzechy nerkowca, ser, paprykę, indyka i cukinię.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Twoje zdjęcia są rewelacyjne ! a do piersi z indyka polecam polać delikatnie delikatnym w smaku dressingiem ziołowym develey, czekam na kolejne wpisy z kurczakiem w roli głównej. Jestem na diecie stąd moja delikatna prośba, pozdrawiam !
Dziękuję! Kurczak na pewno pojawi się jeszcze nie raz…