Fit kanapki z indykiem i pesto z rukoli

fit kanapki z indykiem i pesto z rukoli

Czas nieco urozmaicić kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie. Każdy ma swój sposób na te dania. Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na szybką i zdrową przekąskę, która może spokojnie zastąpić danie główne. Co będziemy potrzebować? Po pierwsze domowy chleb – moja żona często piecze taki na zakwasie, może wkrótce pojawi się przepis. Kolejnym składnikiem będzie odpowiednio przygotowana pierś z indyka oraz kilka warzywnych dodatków. Nie mogło też zabraknąć pesto z rukoli użytego zamiast masła. Danie przygotowane było stosując zasadę: jak najmniej tłuszczu. Idealne jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • pierś z indyka – 400 g
  • cukinia – 1 mała
  • papryka – 0,5 szt
  • cebula – kilka plasterków
  • ser mozzarella biała – 1 kulka
  • chleb – najlepiej taki domowy 🙂
  • woda – ok. 50 ml
  • tahini – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 0,5 łyżeczki
  • orzechy nerkowca – 1 łyżka
  • rukola – 2 garści
  • miód – 1 łyżeczka

Marynata:

  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • świeża mięta – 1 łyżka posiekanej
  • pasta z chilli – 0,5 łyżeczki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Składniki na marynatę połącz ze sobą w misce. Pierś z indyka potnij w długie paski. Dodatkowo możesz ponakłuwać ją ostrym nożem do filetowania. W ten sposób poprzecinasz włókna. Wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw na 15 minut.

2. Rukolę zmiksuj z łyżką soku z cytryny, tahini, wodą, miodem i sosem sojowym. Powstały sos będzie lekko gorzki, ale taka już jego natura.

3. Połówkę cebuli pokrój w plasterki. Paprykę w słupki, a cukinię w ćwiartki. Ser pokrój w plasterki.

4. Teraz najważniejsze. Najlepiej jeśli posiadasz grilla elektrycznego. Cukinię i mięso smażymy na pełnej mocy grilla przez kilka minut. Tak, żeby mięso się usmażyło, ale było soczyste, a cukinia pozostała twarda.

5. Kanapki posmaruj pesto z rukoli. Na wierzch układaj kolejno: cebulę, pokruszone orzechy nerkowca, ser, paprykę, indyka i cukinię.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Fit kanapki z indykiem i pesto z rukoli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 Replies to “Fit kanapki z indykiem i pesto z rukoli”

  1. Twoje zdjęcia są rewelacyjne ! a do piersi z indyka polecam polać delikatnie delikatnym w smaku dressingiem ziołowym develey, czekam na kolejne wpisy z kurczakiem w roli głównej. Jestem na diecie stąd moja delikatna prośba, pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *