Fit pizza na kalafiorowym spodzie

pizza na kalafiorowym spodzie

Czy zastanawialiście się kiedyś co się stanie kiedy podamy najpopularniejsze na świecie danie w zupełnie innej formie? Jeśli nie to polecam wszystkim ten bardzo prosty przepis na fit pizzę. Zamiast typowego ciasta wykonanego z mąki zastosowałem kalafiorowy placek, a na wierzch dałem warzywne dodatki. Jak wyszło? Przekonajcie się sami!

Składniki (2 duże porcje po 35 cm):

  • kalafior – 1 duży
  • passata pomidorowa – 200 g
  • jajka – 4 szt
  • mozzarella tarta – 150 g
  • mozzarella biała – 2 kulki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • ulubione dodatki – pieczarki, cukinia, cebula, papryka, pomidory koktajlowe itp.

Przygotowanie (40 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Z kalafiora wykrój głąb i pokrój go na mniejsze kawałki. Rozdrobnij wszystko w malakserze i przełóż do dużej miski. Przypraw solą i pieprzem, dodaj jajka i tartą mozzarellę. Wymieszaj.

2. Połowę mieszanki wysyp na kratkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Uformuj duży placek o grubości około centymetra. Ubij go dobrze, żeby się nie rozpadał. Tak przygotowany spód piecz 20-30 minut. Musi dobrze wyschnąć, żeby zawierał mało wody.

3. Upieczony spód kalafiorowy posmaruj passatą i wyłóż resztę składników.  Spód możesz wcześniej spróbować  – jeśli będzie niesłony to możesz go dosolić przed dodaniem sosu. Uważaj na nadmiar sosu – powinno nie być go zbyt dużo. Dodatkowo sos powinien być dosyć gęsty, żeby kalafiorowa pizza nie wyszła w formie mamałygi. Tak przygotowaną pizzę piecz jeszcze kilka minut, żeby zer się rozpuścił. Po wyjęciu od razu podawaj. Jeśli nie wykładasz całej pizzy na talerze, nie zdejmuj reszty z kratki do pieczenia – w przeciwnym razie kalafiorowy spód spoci się od dołu i rozmięknie.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Fit pizza na kalafiorowym spodzie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Fit pizza na kalafiorowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *