Czy zastanawialiście się kiedyś co się stanie kiedy podamy najpopularniejsze na świecie danie w zupełnie innej formie? Jeśli nie to polecam wszystkim ten bardzo prosty przepis na fit pizzę. Zamiast typowego ciasta wykonanego z mąki zastosowałem kalafiorowy placek, a na wierzch dałem warzywne dodatki. Jak wyszło? Przekonajcie się sami!
Składniki (2 duże porcje po 35 cm):
- kalafior – 1 duży
- passata pomidorowa – 200 g
- jajka – 4 szt
- mozzarella tarta – 150 g
- mozzarella biała – 2 kulki
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- ulubione dodatki – pieczarki, cukinia, cebula, papryka, pomidory koktajlowe itp.
Przygotowanie (40 minut):
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Z kalafiora wykrój głąb i pokrój go na mniejsze kawałki. Rozdrobnij wszystko w malakserze i przełóż do dużej miski. Przypraw solą i pieprzem, dodaj jajka i tartą mozzarellę. Wymieszaj.
2. Połowę mieszanki wysyp na kratkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Uformuj duży placek o grubości około centymetra. Ubij go dobrze, żeby się nie rozpadał. Tak przygotowany spód piecz 20-30 minut. Musi dobrze wyschnąć, żeby zawierał mało wody.
3. Upieczony spód kalafiorowy posmaruj passatą i wyłóż resztę składników. Spód możesz wcześniej spróbować – jeśli będzie niesłony to możesz go dosolić przed dodaniem sosu. Uważaj na nadmiar sosu – powinno nie być go zbyt dużo. Dodatkowo sos powinien być dosyć gęsty, żeby kalafiorowa pizza nie wyszła w formie mamałygi. Tak przygotowaną pizzę piecz jeszcze kilka minut, żeby zer się rozpuścił. Po wyjęciu od razu podawaj. Jeśli nie wykładasz całej pizzy na talerze, nie zdejmuj reszty z kratki do pieczenia – w przeciwnym razie kalafiorowy spód spoci się od dołu i rozmięknie.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Intrygujące to kalafiorowe ciasto, muszę spróbować!
Pozdrawiam!