Fit wrapy ze szpinakiem, jajkiem i fetą

fit wrapy ze szpinakiem i jajecznicą pieczarkami

Przed Wami iście przepyszne danie. Wygląda trochę jak fast food, ale jest niskokaloryczne i zdrowe. Nadaje się na śniadanie lub lunch, a nawet obiad. Podstawą dzisiejszego pomysłu jest pszenna tortilla. Nadzienie jest już czymś bardziej nietypowym. W środku znalazł się szpinak, pieczarki, cebulka. Wszystkie te składniki zostały usmażone razem z jajkiem, a dodatek stanowiły ser feta i suszone pomidory. Wyszło pysznie zdrowo i fit. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • Tortilla – 2 szt.
  • szpinak – 2 duże garści
  • pieczarki – 8 szt.
  • cebula – 1 mała
  • jajka – 3 szt.
  • suszone pomidory – 6 kawałków
  • twarda feta – 120 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w grube plasterki. Jajka wbij do miski i rozmieszaj. Pomidory i fetę pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego, dodaj cebulę i pieczarki. Lekko posól, żeby pieczarki puściły sos. Po kilku minutach smażenia na średnim ogniu dodaj  szpinak i przykryj całość pokrywką. Duś kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Tortille wstaw do piekarnika. Zwiększ ogień i dodaj jajka. Smaż intensywnie mieszając.

3. Po ok. 2 minutach podgrzewania wyjmij tortille. Mają być miękkie, a nie wysuszone. Na tortillę nałóż składniki. Na wierzch dodaj ser feta i suszone pomidory. Tortillę najpierw zawiń w dolnej części, potem oba boki do środka. Dla stabilizacji możesz użyć wykałaczki.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Fit wrapy ze szpinakiem, jajkiem i fetą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *