Dzisiaj stanąłem przed wyzwaniem przygotowania bardzo szybkiego obiadu ze składników które akurat miałem w lodówce. Przepis na frittatę okazał się bardzo szybki do wykonania. Wystarczyło jedynie 15 minut! Podstawą dania są jajka. Do tego delikatna cebula dymka, spora ilość pomidorów suszonych i natki pietruszki. Aby obiad był bardziej sycący dodałem nieco sera gouda. Użyte przyprawy to natka pietruszki i harissa – ostra wędzona papryka o bardzo intensywnym smaku. Wisienką na torcie jest dodatek pieczonych tostów pszennych. Frittata z suszonymi pomidorami i tostami to doskonały przepis na szybki lunch lub obiad. Do dzieła!
Składniki (2 osoby lub 1 bardzo głodna):
jajka – 4 sztuki
śmietana 36% – 4 łyżki
cebula dymka – 1 duża sztuka
pomidory suszone – 6 średnich
tost pszenny – 2 kromki
harissa – 1 pełna łyżeczka
natka pietruszki – 1 mały pęczek
ser gouda – 5 łyżek
sól, pieprz kolorowy – do smaku
papryczki pepperoni – 1,5 dużej
Przygotowanie (25 minut):
1. Cebulę dymkę pokrój w piórka lub półksiężyce, pomidory w paski, natkę lekko posiekaj, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryczki pepperoni pokrój w małą kostkę. Tosty upiecz w piekarniku i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
2. Jajka zmiksuj z harissą, solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Na średnim ogniu przesmaż cebulę, dodaj ostre papryczki i suszone pomidory, smaż jeszcze 2 minuty.
4. Wszystkie składniki, włącznie z przesmażonymi, zmieszaj z jajkami. Przygotowaną masę przelej z powrotem na patelnię i smaż nie mieszając przez 3-4 minuty. Patelnię wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Poczekaj, aż jaka się zetną.
Powodzenia i Smacznego!
B.
