Gnocchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste i przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu. Same kluski mogą mieć różny kształt i wielkość. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je w postaci niewielkich spłaszczonych kulek z zagłębieniem pośrodku. Poniżej przepis opierający się na proporcji składników.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki – 1 część
- mąka pszenna – 0,25 części
- jajko – 1 sztuka na 0,2 kg mąki
- sól – szczypta
Jak wykonać?
Najważniejsze przed wyrobem gnocchi jest przygotowanie składników. Przede wszystkim musimy wybrać odpowiednie ziemniaki. Muszą się charakteryzować suchym miąższem, najbardziej nadają się ziemniaki stare, zawierające dużo mniej wody niż świeże. Polecane odmiany to: irga, irys, aster, ibis.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, wybierajcie ziemniaki o w miarę jednakowej wielkości, aby się równo ugotowały. Następnie trzeba je ostudzić. Gdy już wystygną trzeba je rozdrobnić, należy jednak uważać, aby nie rozdrobnić ich zbyt mocno bo ciast będzie zbyt kleiste. Polecane narzędzie to tradycyjna praska do ziemniaków.
Kolejną czynnością jest zagniecenie ciasta. Uważajcie na ilość dodanych jajek – jak będzie ich zbyt wiele to Gnocchi będą twarde. Jak dodacie za dużo mąki to wyjdą gumowate. Następnie porcje ciasta formujemy na stolnicy oprószonej mąką w wałek od 1,5 do 2,5 cm w zależności od przyszłego kształtu Gnocchi.
Uformowane ciasto wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy w dużym garnku, aż wypłyną i od razu wyciągamy cedzakiem. Trochę ćwiczeń i dojdziecie do perfekcji w przygotowaniu podstawowej wersji Gnocchi.
Aha, byłbym zapomniał! Na moim blogu znajdziecie także przepisy na różne Gnocchi smakowe.
Gnocchi najlepiej smakuje z prostymi sosami: pomidorowym, serowym itp.
Powodzenia i Smacznego!
B.





