Dzisiaj na kolację polecam grzanki z łososiem. Na spód, zamiast masła przygotowałem sos z serka wiejskiego z dodatkiem dużej ilości koperku, soku z cytryny i czarnych oliwek. Na wierzchu znalazły się świeże, aromatyczne pomidory i słodka, czerwona papryka. Do tego wędzony łosoś, ser mozzarella i odrobina kaparów. Jako dodatek szczypta mielonego chilli oraz suszonej bazylii. Takie grzanki będą odpowiednie zarówno na kolację, jak również na lunch i śniadanie. Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
- ciabatta – 2 sztuki po 30 cm
- czosnek – 2 ząbki
- serek wiejski – 1,5 opakowania
- koperek – 1 pęczek
- sok z 0,5 cytryny
- pomidory – 2 nieduże
- papryka – 0,5 sporej sztuki
- łosoś norweski – 1 opakowanie 150 gram
- kapary – 24 sztuki
- oliwki czarne – 16 sztuk
- ser mozzarella – 2 sztuki
- chilli, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie (25 minut)
1. Ciabattę pokrój na pół wzdłuż, następnie na 3 części. Zmiksuj serek wiejski, sok z cytryny, koperek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj drobno pokrojone oliwki. Przygotowanym dipem posmaruj bułki. Na wierzch ułóż pomidory pokrojone w kostkę, nie zapomnij usunąć wodnistego miąższu z nasionami. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na wierzch ułóż kawałki łososia i mozzarellę pokrojoną w kawałki. Na każdą grzankę dodaj 2 kapary, posyp odrobiną chilli i suszonej bazylii.
2. Grzanki piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Powodzenia i Smacznego!
B.
