Grzanki z łososiem, koperkiem i pomidorami

Grzanki z łososiem i koperkiem

Dzisiaj na kolację polecam grzanki z łososiem. Na spód, zamiast masła przygotowałem sos z serka wiejskiego z dodatkiem dużej ilości koperku, soku z cytryny i czarnych oliwek. Na wierzchu znalazły się świeże, aromatyczne pomidory i słodka, czerwona papryka. Do tego wędzony łosoś, ser mozzarella i odrobina kaparów. Jako dodatek szczypta mielonego chilli oraz suszonej bazylii. Takie grzanki będą odpowiednie zarówno na kolację, jak również na lunch i śniadanie. Do dzieła!

Składniki (dla 4 osób):

  • ciabatta – 2 sztuki po 30 cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • serek wiejski – 1,5 opakowania
  • koperek – 1 pęczek
  • sok z 0,5 cytryny
  • pomidory – 2 nieduże
  • papryka – 0,5 sporej sztuki
  • łosoś norweski – 1 opakowanie 150 gram
  • kapary – 24 sztuki
  • oliwki czarne – 16 sztuk
  • ser mozzarella – 2 sztuki
  • chilli, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie (25 minut)

1. Ciabattę pokrój na pół wzdłuż, następnie na 3 części. Zmiksuj serek wiejski, sok z cytryny, koperek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj drobno pokrojone oliwki. Przygotowanym dipem posmaruj bułki. Na wierzch ułóż pomidory pokrojone w kostkę, nie zapomnij usunąć wodnistego miąższu z nasionami. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na wierzch ułóż kawałki łososia i mozzarellę pokrojoną w kawałki. Na każdą grzankę dodaj 2 kapary, posyp odrobiną chilli i suszonej bazylii.

2. Grzanki piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Grzanki z łososiem, koperkiem i pomidorami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *