Placki naan to klasyka kuchni indyjskiej. Służą jako dodatek do prawie każdego dania. Są wykonane z mąki pszennej, drożdży i wody. Można je podawać z masłem lub w mojej ulubionej postaci – posmarowane masłem czosnkowym. świetnie też smakują delikatnie oprószone czarnuszką. Dzisiaj przepis na klasyczne placki naan bez żadnych udziwnień.
Składniki (8 placków):
- mąka pszenna – 3 szklanki
- świeże drożdże – 25 gram
- woda – 0,75 szklanki (nie dodawaj od razu całej)
- jajko – 1 sztuka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- oliwa – odrobina do smażenia
Przygotowanie (50 minut):
1. Drożdże rozmieszaj z cukrem, łyżeczką mąki i 0,25 szklanki wody. Poczekaj 10 minut, aż zaczną porządnie pracować i rosnąć.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól i drożdże. Stopniowo podczas wyrabiania dodawaj resztę wody. Ciasto zagnieć na jednolitą masę i odstaw przykryte na 30 minut do momentu jak wyrośnie i podwoi swoją objętość. Po zagnieceniu powinno mieć zwartą konsystencję, będzie odrobinę bardziej sztywne niż ciasto na pizzę.
3. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 8 części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości 4 mm. Smaż z każdej strony z dodatkiem kropli oliwy po 2 minuty z każdej strony. Placki powinny być dość zwarte i miękkie, ale nie wysuszone. Ciepłe placki naan warto zawinąć w szmatkę, aby nie wysychały.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Bardzo eleganckie naany, ładnie się prezentują i muszą dobrze smakować.
Dziękuję! Najważniejsze, że w wersji podstawowej praktycznie nie zawierają tłuszczu.