Indyjskie placki naan

indyjskie placki naan

Placki naan to klasyka kuchni indyjskiej. Służą jako dodatek do prawie każdego dania. Są wykonane z mąki pszennej, drożdży i wody. Można je podawać z masłem lub w mojej ulubionej postaci – posmarowane masłem czosnkowym. świetnie też smakują delikatnie oprószone czarnuszką. Dzisiaj przepis na klasyczne placki naan bez żadnych udziwnień.

Składniki (8 placków):

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • świeże drożdże – 25 gram
  • woda – 0,75 szklanki (nie dodawaj od razu całej)
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa – odrobina do smażenia

Przygotowanie (50 minut):

1. Drożdże rozmieszaj z cukrem, łyżeczką mąki i 0,25 szklanki wody. Poczekaj 10 minut, aż zaczną porządnie pracować i rosnąć.

2. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, sól i drożdże. Stopniowo podczas wyrabiania dodawaj resztę wody. Ciasto zagnieć na jednolitą masę i odstaw przykryte na 30 minut do momentu jak wyrośnie i podwoi swoją objętość. Po zagnieceniu powinno mieć zwartą konsystencję, będzie odrobinę bardziej sztywne niż ciasto na pizzę.

3. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 8 części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości 4 mm. Smaż z każdej strony z dodatkiem kropli oliwy po 2 minuty z każdej strony. Placki powinny być dość zwarte i miękkie, ale nie wysuszone. Ciepłe placki naan warto zawinąć w szmatkę, aby nie wysychały.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Indyjskie placki naan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 9 Review(s)

2 Replies to “Indyjskie placki naan”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *