Jajka sadzone na musztardowym szpinaku

Jajka sadzone na musztardowym szpinaku

Na dzisiejszy obiad albo lunch proponuję jajka sadzone podane na szpinaku z domieszką musztardy i świeżego tymianku. Jest to dość ciekawe połączenie przy założeniu, że się lubi wytrawny, lekko ostry smak musztardy. Dopełnieniem tego niezwykle szybkiego obiadu jest posypka wykonana z ciemnego chleba upieczonego z oliwą i musztardą. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • jajka – 4 sztuki
  • świeży szpinak – 300 gram
  • musztarda – 3 łyżeczki (użyłem musztardy kremskiej)
  • świeży tymianek – 2 łyżeczki
  • chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem – 3 kromki
  • śmietana 18% – 2 solidne łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Przygotowanie (20 minut):

1. Kromki chleba obierz ze skórki i wrzuć do pojemnika blendera, dodaj oliwę z oliwek i 2 łyżeczki musztardy. Miksuj, przez kilka sekund aż składniki się połączą a chleb rozdrobni. Przełóż masę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni aż się upiecze (zamieszaj raz w trakcie pieczenia). Przełóż chleb z powrotem do blendera i lekko rozdrobnij.

2. Szpinak dokładnie umyj i blanszuj na maśle klarowanym przez 3 minuty. Dokładnie go odsącz i drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej śmietanę i dodaj łyżeczkę musztardy. Dołóż szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.

4. Na patelni usmaż jajka z jednej strony na średnim ogniu, tak żeby tylko białko się ścięło.

Ciepły szpinak wyłóż na talerz, na wierzch połóż jajka sadzone i posyp pieczonym chlebem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Jajka sadzone na musztardowym szpinaku
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *